Čínski policajti majú novú zbraň na zločincov - inteligentné okuliare

Čínski policajti majú novú neviditeľnú zbraň na zločincov. Inteligentné okuliare prepojené s registrom trestov im pomáhajú odhaliť kriminálnikov a podozrivých.

11.02.2018 08:00
Google Glass, okuliare, virtuálna realita Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Ak sa chystáte do Číny, v uliciach niektorých veľkomiest môžete stretnúť policajtov s okuliarmi s tmavými sklami. Nenosia ich však len ako ochranu proti slnku, ale najmä ako pomôcku pri identifikovaní osôb. Inteligentné okuliare na strážcoch zákona pripomínajú nejeden sci-fi film. Najbližšie však majú k filmu Minority Report, v ktorom policajti dokázali neomylne určiť páchateľa ešte predtým, než spácha nejaký skutok.

Okuliare posielajú údaje do registra trestov

Čínski policajti nosia okuliare podobné Google Glass. Pripojené sú k telefónu, ktorý získava aktuálne údaje z registra trestov. V registri sú evidované osoby, ktoré v minulosti spáchali trestný čin alebo priestupok a policajt tak má v reálnom čase prístup k mnohým údajom vrátane popisu osoby, fotografie a aktuálneho bydliska. Získať dokonca môže aj informácie o stránkach, ktoré dotyčný navštevoval.

Záznam z okolia ale okuliare neodosielajú na policajné servery automaticky. Je na policajtovi, aby si vybral podozrivú osobu, pomocou okuliarov ju odfotil a odoslal na server pre porovnanie zhody s údajmi v databáze. Ak server potvrdí zhodu podozrivého s už stíhanou osobou, policajt môže zasiahnuť a osobu zadržať.

Okuliarmi sú zatiaľ vybavení len policajti na najrušnejších miestach ako sú vlakové stanice, metro alebo počas veľkých verejných podujatí. Vďaka novej technológii sa im podarilo zadržať 7 ľudí zapletených do únosov a ďalších 26 osôb používajúcich falošné preukazy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #zločin #Google Glass #inteligentné okuliare