Foxconn viac investuje do umelej inteligencie

Výrobca elektroniky Foxconn testuje vo svojej dcérskej firme využitie umelej inteligencie vo výrobe. Tá raz môže sčasti nahradiť ľudskú prácu. Na vývoji sa bude podieľať niekoľko desiatok odborníkov, ktorých chce firma prijať.

01.03.2018 14:00
umelá inteligencia, AI, robot, stroj,... Foto:
Taiwanský konglomerát sa chce na poli umelej inteligencie stať jedným z hlavných hráčov.
debata

Taiwanský konglomerát sa chce na poli umelej inteligencie stať jedným z hlavných hráčov. Vo februári zakladateľ firmy Terry Gou oznámil, že v nasledujúcich piatich rokoch chce Foxconn globálne investovať 342 miliónov dolárov. V spoločnosti Foxconn 4Tech pracuje 72 ľudí, podľa plánov vedenia sa má počet zamestnancov podniku tento rok zdvojnásobiť.

„Rovnaké tempo budeme chcieť udržať aj v nasledujúcich rokoch. Vznikne navyše viacero príležitostí pre študentov univerzít, s ktorými pri našich projektoch úzko spolupracujeme,“ uviedol generálny riaditeľ Vitalij Farafonov.

Umelú inteligenciu Foxconn do výrobných prevádzok už zavádza. Takzvané chytré továrne ju využívajú, rovnako ako aj automatizáciu výroby, priemyselný internet vecí, podnikový softvér. Jadrom je platforma priemyselného internetu vecí, ktorá všetko spája senzormi a zbiera veľké množstvo dát.

„V reálnej prevádzke to napríklad znamená, že v pardubickom závode meriame, predpovedáme a optimalizujeme spotrebu energie až na úroveň jednotlivých strojov, vďaka čomu dosahujeme 10 až 15 percent úspor. A tiež vyvíjame vizuálnu kontrolu produktov kvôli defektom alebo chýbajúcim súčiastkam, ktorá vychádza z algoritmov hlbokého učenia a nepotrebuje prítomnosť človeka,“ povedal Farafonov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #Faxconn