Namiesto batožiny postele. Airbus pripravuje revolúciu v leteckej doprave

Airbus plánuje prerobiť batožinový priestor v lietadlách na nocľaháreň s množstvom lôžok pre cestujúcich. Novinka sa má v lietadlách objaviť už o dva roky.

15.04.2018 08:00
Airbus, Zodiac Aerospace Foto:
Airbus v prípade potreby premení batožinový priestor v Airbuse A330 na nocľaháreň.
debata (1)

Postele v lietadlách už nebudú len privilégiom cestujúcich v biznis a prvej triede. Airbus oznámil, že od roku 2020 by mohol aerolinkám ponúknuť nový hybridný druh lietadiel s lôžkami v priestore, ktorý dnes slúži na prepravu batožiny. Na vývoji nového konceptu Airbus spolupracuje s francúzskou firmou Zodiac Aerospace. V upravenom batožinovom priestore by sa podľa návrhu nemuseli nachádzať len postele, ale napríklad aj detské kútiky alebo zasadacie miestnosti.

Hybridný koncept plánuje Airbus vyvíjať pre modelový rad lietadiel A330. Malé kabínky s poschodovými lôžkami by zaberali len časť batožinového priestoru. Zvyšok by slúžil, tak ako je tomu dnes, na prepravu veľkej batožiny. Výhodou pre aerolinky má byť modulárna úprava batožinového priestoru. Postele či zasadačky budú súčasťou akýchsi modulov, ktoré môže letecká spoločnosť v prípade potreby z lietadla odstrániť a priestor použiť len na prepravu batožiny. “Získali sme pozitívnu odozvu od viacerých aeroliniek,” uviedol Geoff Pinner z Airbusu.

Lôžko za príplatok k cene bežnej letenky

Lôžka by boli v moduloch umiestnené nad sebou, podobne ako poschodové postele v hosteloch. Ako pre CNN uviedol hovorca Airbusu, Jacques Rocca, cena modulov zatiaľ nebola stanovená a ponúkané budú výlučne ako doplnok pri letoch na dlhé vzdialenosti. “Cestujúci si zakúpi štandardnú letenku s prideleným sedadlom a za posteľ v podpalubí si bude môcť priplatiť. Cenu si budú určovať letecké spoločnosti,” píše server CNN.

Pre tých, ktorí trpia klaustrofóbiou budú slúžiť špeciálne virtuálne okná s LCD displejom. Aerolinky si budú môcť po roku 2020 objednať nové lietadlá prispôsobené pre umiestnenie modulov s lôžkami alebo požiadať o úpravu už existujúcich lietadiel A330. V súčasnosti je v prevádzke viac ako 1300 Airbusov A330.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Airbus #letecká preprava #Zodiak Aerospace #Airbus A330