Požitie kokaínu je už možné dokázať aj dychovou skúškou

Americkým výskumníkom sa podarilo vyvinúť lacný čip, ktorý dokáže odhaliť, že človek požil kokaín v akejkoľvek forme. Čip je navyše univerzálny a možno ho použiť aj pri analýze moču, slín a krvi.

12.05.2018 13:35
peniaze - špinavé peniaze - kokaín Foto:
Ilustračné foto
debata

Analýzou dychu je už dnes možné zistiť, či človek požil alkohol, prípadne či má niektoré vybrané ochorenia. Stále však týmto spôsobom nie je možné zistiť, či je napríklad pod vplyvom drog. Americkým vedcom sa podarilo vyvinúť prototyp čipu, ktorý by v budúcnosti mohol byť súčasťou zariadení na dychovú skúšku, schopných zaznamenať aj minimálne koncentrácie drog v tele – v tomto prípade kokaínu.

Čip v súčasnosti dokáže analyzovať substancie získané z krvi, dychu, moču alebo slín. Jeho účinnosť a použiteľnosť ale musí byť preukázaná vedeckými testami. Okrem možností, ktoré čip prináša, sú jeho veľkou výhodou aj veľmi nízke výrobné náklady. Čip možno vyrobiť doslova za niekoľko centov, pretože pri detekcii nevyužíva pomerne nákladnú detekčnú metódu zvanú Povrchovo zosilnená Ramanova spektroskopia (skr. SERS). Navyše čip má dlhú trvanlivosť a funguje bezchybne aj pri dlhšom skladovaní.

Vedci čip opisujú ako akýsi koláč zložený z viacerých vrstiev. Medzi strieborným zrkadlom a vrstvou materiálu vyrobeného z nanočastíc zlata a striebra sa nachádza izolant. “Náš čip sme vyrobili nanášaním viacerých tenkých vrstiev rôznych materiálov na sklenený povrch, čo je nákladovo oveľa efektívnejšia metóda určená pre priemyselnú výrobu,” uviedol pre BBC Nan Zhang z Univerzity v Buffale. Akonáhle povrch zareaguje na kokaín, rozptýlené svetlo vytvára výrazné vzory, ktoré sú typické pre kokaín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kokaín #dychová skúška #požitie drog