Namiesto pasu sken tváre. Na letisku v Sydney testujú novú metódu overenia identity

Vybraní Austrálčania už nemusia pri kontrole na letisku používať svoj pas. Ich identitu pomocou skenu tváre overí umelá inteligencia.

15.07.2018 11:38
pas, cestovný pas, doklad, cestovanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Cestovať bez pasu asi ešte nejakú chvíľu nebudeme, no možno už onedlho nebude potrebné vyťahovať z vrecka nohavíc alebo hľadať v príručnej batožine. Na medzinárodnom letisku v Sydney testujú alternatívnu formu biometrie v podobe skenu tváre pasažierov. Tí, ktorí sú súčasťou testovacej prevádzky, nemusia colníkovi predkladať svoj pas a cestovný lístok a nebudú zdržiavaní ich kontrolou ani pred nástupom do lietadla. O všetko sa totiž postará umelá inteligencia, ktorá zoskenuje ich tvár a identifikuje ich.

Zabudnite na vyťahovanie pasu a palubného lístka

Austrálska letecká spoločnosť Qantas Airways v spolupráci s medzinárodným letiskom Kingsford Smith v Sydney spustili testovací program, vďaka ktorému si vybraná vzorka pasažierov bude môcť vyskúšať aké je to cestovať aj bez zdĺhavej pasovej kontroly. Identitu cestujúcich pomocou skenu tváre overí umelá inteligencia.

Túto formu biometrie môžu cestujúci využiť pri check-ine, odovzdaní batožiny, prístupe do salónikov, ale aj pri nástupe do lietadla. V praxi to znamená, že svoj pas nebudú musieť pri výstupe z krajiny vôbec používať. Qantas zatiaľ priznáva, že technológia nie je úplne dokonalá, no zároveň verí, že by v budúcnosti mohla byť použitá celoplošne na všetkých austrálskych letiskách.

Testovanie na letisku v Sydney, ktoré ročne odbaví viac ako 43 miliónov pasažierov, je súčasťou iniciatívy austrálskej vlády, ktorá vyčlenila 94 miliónov dolárov na vybudovanie systému plynulej prepravy (z angl. Seamless Traveler). “V budúcnosti už nebude potrebné žonglovať s pasmi pri check-ine a dolovať cestovné lístky z vreciek či smartfónov,” uviedol šéf letiska v Sydney, Geoff Culbert. Qantas vďaka rozpoznaniu tváre plánuje cestujúcim ponúknuť aj viac personalizovanú návštevu salónikov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #Austrália #sydney #biometria #rozpoznanie tváre