Budú mobily fotiť lepšie ako zrkadlovky? Sony má snímač so 48 Megapixelmi

Nový snímač od Sony by mohol byť najlepším vo svojej triede. Problémy mu nerobia ani zhoršené svetelné podmienky. Údajne hravo prekoná aj Google Pixel 2 XL, ktorý zatiaľ nemal konkurenta.

23.07.2018 20:30
Sony Xperia Z3 Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Niekto by mohol argumentovať, že mobily zrkadlovkám nikdy konkurovať nebudú. Zrkadlo sa do mobilu nezmestí, takže po konštrukčnej a kreatívnej stránke mu možno dať za pravdu. Čo sa ale výslednej kvality snímok týka, situácia sa v posledných rokoch výrazne mení. Zatiaľ čo pri zrkadlovkách musí fotograf využiť všetok svoj um a kreatívneho ducha, v mobiloch ho dokáže nahradiť automatika a softvér. Inak povedané, majiteľ smartfónu ani len nemusí poznať slová uzávierka, clona či citlivosť ISO aby zhotovil perfektnú fotku. V blízkej budúcnosti sa budú rozdiely medzi mobilmi, kompaktami a zrkadlovkami čoraz viac stierať.

Sony v týchto dňoch predstavilo snímač s najväčším rozlíšením pre smartfóny. Nový CMOS senzor s uhlopriečkou len 8 milimetrov ponúkne rozlíšenie až 48 Megapixelov. Vďaka spojeniu štyroch pixelov do jedného vznikne senzor s 12 Megapixelmi, ktorý dokáže v zlých svetelných podmienkach zachytiť obraz s minimálnym šumom. Štyri pixely do jedného kombinuje aj 40 Megapixelový snímač Sony použitý v telefóne Huawei P20 Pro.

Nový snímač od Sony má vďaka väčším pixelom (1,6 mikrometra) prekonať aj snímač v smartfóne Google Pixel 2 XL (s veľkosťou pixelov 1,4 mikrometra), ktorý bol doposiaľ považovaný za najlepší svojho druhu pri fotení v zlých svetelných podmienkach. Využiť ho bude možné aj na nahrávanie 4K videí s frekvenciou až 90 snímok za sekundu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #Sony #zrkadlovka #snímač