Svoj stratený či ukradnutý iPhone už nájdete aj bez internetu

S novými verziami operačných systémov iOS a macOS je možné vyhľadať stratený mobil aj keď nie je pripojený na internet. Postačí Bluetooth a sieť 1,4 miliardy aktívnych zariadení Apple.

09.10.2019 15:00
iPhone 6S, Apple Foto:
Ilustračné foto (na obrázku iPhone 6S)
debata

Čo by ste urobili, keby ste stratili mobil alebo by vám ho niekto ukradol? Buď by ste neurobili vôbec nič alebo by ste aspoň zašli na políciu, ohlásili krádež a dúfali, že sa mobil nájde. Šanca na jeho vrátenie je ale minimálna. Existujú však ale riešenia, pomocou ktorých môžete stratený mobil vypátrať – viac, či menej úspešne. V prípade Apple je takýmto riešením funkcia Find My iPhone, ktorá je súčasťou ekosystému už niekoľko rokov. Princíp fungovania je jednoduchý.

Stačí funkciu na iPhone aktivovať a po prihlásení sa k účtu na inom zariadení je možné lokalizovať telefón, respektíve jeho poslednú známu polohu. Na jej identifikovanie Apple využíva pripojenie na internet. Akonáhle sa mobil k nemu cez Wi-Fi či mobilný internet pripojí, je ho možné vystopovať. Problém však nastane, ak je mobil „offline“. Apple ale našiel veľmi elegantné riešenie, ktoré predstavil spolu so systémom iOS 13 a najnovšie aj macOS Catalina.

Aj bez pripojenia na internet

Odcudzený iPhone je možné vystopovať aj keď by nebol pripojený na internet. Stačí, ak sa bude nachádzať v blízkosti iného zariadenia Apple, s ktorým si bude vymieňať informácie cez Bluetooth. Pomocou Bluetooth je ale možné vyhľadať len zariadenia s najnovšími operačnými systémami – teda spomínané iOS 13, iPadOS a macOS Catalina a len tie zariadenia, ktorých ste vlastníkom. Dáta, ktoré si zariadenia medzi sebou vymieňajú sú asymetricky šifrované a nehrozí tak, že by sa dostali do rúk inej osoby, než vlastníka zariadenia.

Apple pri novej funkcii môže ťažiť z uzatvoreného ekosystému, ktorý sám spravuje a takisto aj z obrovského množstva aktívnych zariadení (aktuálne ich je viac než 1,4 miliardy). Všetky tieto zariadenia sa môžu zapojiť do lokalizácie zariadenia, za predpokladu, že má aktivované aspoň Bluetooth.

Apple sa konečne zbavil programu iTunes

S príchodom macOS Catalina Apple tiež oznámil zopár viac či menej zásadných noviniek. Jednou z tých, ktoré stoja za zmienku, je odstránenie programu iTunes zo zoznamu predinštalovaných aplikácií. V macOS ho po novom nahradí niekoľko aplikácií a rovnako tak aj prieskumník. Firma si tak po dlhých rokoch bola ochotná pripustiť, že iTunes je nie len nešikovným, ale aj zastaralým nástrojom, ktorý v operačnom systéme nemá čo robiť. Spravovať zariadenia tak už užívatelia môžu priamo cez prieskumníka (Finder).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #Apple #smartfón #iPhone #iOS #macOS #stratený mobil