Pri strate reči môže ľuďom pomôcť umelá inteligencia

Ľuďom, ktorí strácajú schopnosť hovoriť, môže pomôcť zachovať ich hlas umelá inteligencia.

29.11.2019 07:53
mikrofon Foto:
V americkom Bostone vzniklo špecializované centrum, kde sa odborníci zameriavajú na zachovávanie a opätovné vytváranie hlasu s pomocou strojového učenia.
debata (1)

V americkom Bostone vzniklo špecializované centrum, kde sa odborníci zameriavajú na zachovávanie a opätovné vytváranie hlasu s pomocou strojového učenia. Vedci dúfajú, že ich úsilie by mohlo zmeniť životy osobám, ktoré čelia strate schopnosti hovoriť. Podľa nich by im mohlo pomôcť udržať zmysel identity a ponúknuť schopnosť znieť ako oni aj napriek tomu, že napríklad v dôsledku choroby už nebudú schopní spontánne hovoriť.

Centrum, ktoré je podľa všetkého prvé svojho druhu, je výsledkom spolupráce Northeastern University a spoločnosti VocaliD. Spoločnosť už predtým ľuďom ponúkala možnosť nahrať si svoje hlasy doma, mnohí však nemali dostatočné zariadenie na kvalitné nahrávky alebo nevedeli nahrať čistý hlas bez zvuku v pozadí, povedala zakladateľka VocaliDu a zamestnankyňa univerzity Rupal Patel pre denník The Guardian. Ako ďalej uviedla, bolo tiež treba poskytnúť pacientom väčšiu podporu a uistiť sa, že vedia, že na to potrebujú veľa času. „Často k nám prídu až v poslednej chvíli. Nemajú dostatok času na uloženie svojich hlasov,“ vyjadrila sa. Preto sa firma spojila s univerzitou a vytvorila Voice Preservation Clinic, kde približujú technológiu širšej komunite a kde si ľudia môžu nahrať svoj hlas v rámci projektu zachovania „dedičstva“.

Výskumníci pri vytváraní hlasu používajú algoritmy strojového učenia, čo je druh umelej inteligencie. Najprv si ľudia svoj hlas „uložia“, pričom majú možnosť v špeciálnej nahrávacej kabíne predčítavať básne, poviedky či prejavy na rôzne témy. „Necháme ich nahrať zhruba dve tri hodiny reči. Potom sme z týchto nahrávok schopní vybudovať umelou inteligenciou vygenerovaný hlasový nástroj, ktorý v podstate znie ako oni,“ vyjadrila sa Patel s tým, že za nich môže hovoriť slová, ktoré nikdy nenahrali. Digitálny hlas si môžu následne nainštalovať v sprievodnej aplikácii, a to na mobile, či špeciálnom zariadení. Používateľ v nej môže čokoľvek napísať a text z nej vyjde ako zvuk v podobe jeho hlasu.

Technológia sa podľa Patel rýchlo vyvíja a digitálny hlas znie čoraz viac ako ľudská reč. Vedci musia ešte popracovať na intonácii takéhoto hlasu, no už vyvíjajú rôzne filtre, ktorými budú môcť používatelia vyjadriť, čo chcú povedať, viacerými spôsobmi. Okrem toho tím v centre vie tiež upraviť hlas tak, aby s používateľom „starol“, ale len do určitého bodu. Zatiaľ totiž vedci nevedia zmeniť detský hlas na hlas tínedžera či dospelej osoby, ale vedia ho upraviť na hlas staršieho dieťaťa.

Spoločnosť okrem projektu dedičstva ponúka aj službu, pri ktorej môžu ľudia darovať nahrávky ich hlasov druhým osobám, ktorí už prišli o svoju schopnosť hovoriť. Nahrávanie je v centre zadarmo, no vytvorenie hlasu stojí takmer 1 500 dolárov (v prepočte 1359 eur). V prvom roku však chce Voice Preservation Clinic poskytovať služby bez poplatkov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #človek #Hlas #reč