EÚ možno vydá zákaz rozpoznávania tvárí. Platiť bude 5 rokov

Európska komisia v internej diskusii údajne zvažuje zákaz používania systémov na rozpoznávanie tváre vo verejných priestoroch. Zákaz by mohol platiť až päť rokov.

23.01.2020 13:00
facial recognition, rozpoznávanie tvárí, AI,... Foto:
Ilustračné foto
debata

V Číne rozpoznávanie tvárí funguje úplne bežne a vláda tak má informácie o pohybe svojich občanov, o výtržníkoch, ale aj ľuďoch, ktorí porušujú pravidlá. Medzičasom čínska vláda tiež začala technológiu nasadzovať v lekárňach, aby tak dokázala identifikovať ľudí, ktorí si kupujú konkrétny typ liekov. Tí, ktorí si kupujú špecifické lieky obsahujúce psychotropné látky, musia potvrdiť svoju totožnosť skenom tváre.

Množstvo kamier vo verejných priestoroch v celej Číne monitoruje aj pohyb ľudí a pokročilé systémy zas napomáhajú pri ich identifikácii. Niečo podobné je v západnom svete zatiaľ len utópiou a Európska komisia zrejme chce, aby tomu tak aj najbližších päť rokov zostalo.

Dodržiavanie pravidiel budú kontrolovať členské krajiny

Podľa spravodajského serveru BBC, Komisia uvažuje o zákaze technológie rozpoznávania tváre na verejných priestranstvách počas piatich rokov. Regulácia má zabrániť zneužívaniu technológie. Rozpoznávanie tvárí by však mohlo byť sprístupnené v rámci bezpečnostných projektov a výskumu a vývoja technológie.

V 18-stranovom návrhu Komisia prichádza z nápadom zavedenia nových pravidiel, ktoré by boli akousi nadstavbou na súčasnú reguláciu v oblasti ochrany súkromia a spracúvania dát. Pravidlá by sa vzťahovali tak na vývojárov ako aj používateľov umelej inteligencie. Komisia by od členských krajín žiadala zriadenie orgánu, ktorý by monitoroval dodržiavanie týchto pravidiel. Počas troj až päťročného obdobia, kedy by bolo používanie technológie zakázané, by mal tím odborníkov vytvoriť metodológiu pre posudzovanie vplyvu technológie a vyhodnotiť riziká spojené s jej vývojom a nasadením.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #Európska únia #biometria #rozpoznávanie tváre