Qualcomm predstavil čip, ktorý bude o rok v takmer každom prémiovom mobile

Nový čip postavený na ARM architektúre má mimoriadny výkon. Vyrábať sa bude pomocou 4-nanometrového procesu a poháňať bude väčšinu prémiových smartfónov.

03.12.2021 08:00
Snapdragon 8 Gen 1, Qualcomm Foto:
Procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1.
debata

Už žiadne nič nehovoriace čísla. Firma Qualcomm predstavila nový 64-bitový procesor určený pre najvýkonnejšie smartfóny, ktorý už nebude mať v názve trojčíslie. Namiesto toho bude mať označenie Snapdragon 8 Gen 1. Zároveň je najvýkonnejším mobilným procesorom na svete, pri ktorého výrobe bol použitý 4 nanometrový proces. V porovnaní s predchodcom je tiež o takmer tretinu úspornejší a o pätinu výkonnejší. ROvnako je na tom aj grafická časť procesora, ktorá je o tretinu výkonnejšia a o štvrtinu úspornejšia.

Bez zbytočného vysvetľovania technikálií má grafický čip demonštrovať svoje kvality aj pri hraní hier, ktoré budú úplne plynulé s ešte lepším vykresľovaním objektov. Výnimočne výkonný má byť aj čip pre umelú inteligenciu, ktorý dokáže až dva až štyrikrát rýchlejšie a efektívnejšie spracovať hlasové povely a sofistikované prepočty, na ktoré nestačí len “hrubá” výpočtová sila. Procesor má takisto vo výbave podporu pre najnovší Bluetooth 5.2 a technológie Snapdragon Sound Technology a Qualcomm aptX Lossless Technology, ktoré sa starajú o lepšie kódovanie a dekódovanie zvuku a kvalitnejšiu reprodukciu v CD kvalite.

Fotky s rozlíšením až do 200 Megapixelov

Fotografov určite zaujme aj použitie nového obrazového procesora, ktorý je natoľko výkonný, že dokáže spracovať videá až v kvalite 8K pri 30 snímkach za sekundu alebo v HD kvalite pri neuveriteľných 960 snímkach za sekundu. Čo je takisto dôležité je možnosť osadiť do smartfónu individuálne foto-snímače s rozlíšením až do 200 Megapixelov. Možné to je najmä vďaka schopnosti procesora spracovať až 4-tisícnásobne viac dát.

Snapdragon 8 Gen 1 sa v budúcom roku objaví v smartfónoch týchto značiek: Black Shark, honor, iQOO, Motorola, Nubia, OnePlus, OPPO, Realme, Redmi, Sharp, Sony, Xiaomi a ZTE.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #qualcomm #čip #Snapdragon