Odvekí rivali sa spoja. Apple môže začať využívať umelú inteligenciu Gemini od Google

Keď ich nevieš poraziť, spoj sa s nimi. Apple chystá veľkú spoluprácu s konkurenčným Googlom, ktorý mu požičia svoju generatívnu umelú inteligenciu. Apple pri jej vývoji zaostal.

20.03.2024 08:00
umela inteligencia Foto:
Ilustračné foto
debata

Svet technológií sa mení raketovou rýchlosťou. Zostať v hre je preto aj pre technologických gigantov čoraz ťažšie. Inovácie musia prinášať do sveta zariadení, cloudu, služieb a v neposlednom rade aj umelej inteligencie. Dôkazom, že nie vždy sa dá všetko stíhať, či dokonca mať pred konkurenciou náskok, je firma Apple. V americkom Cuppertine sa síce snažili vyvíjať vlastnú umelú inteligenciu, no v posledných mesiacoch len ťažko lapajú po dychu. Google a Microsoft sú o niekoľko míľových krokov vpred a dohnať ich sa zdá byť takmer nemožné. Apple sa preto rozhodol zistiť, či namiesto siláckych rečí nemá zmysel sa so svojim odvekým rivalom radšej spojiť. Výsledkom tak môže byť nevídaná spolupráca v oblasti umelej inteligencie.

Apple na rozdiel od konkurenčných výrobcov zariadení stále neukázal, ako si chce udržať svojich zákazníkov, ktorí skôr či neskôr zistia, že im s novými iPhonmi a MacBookmi odchádza vlak. Pomocnú ruku mu môže podať Google, ktorý, ako sa zdá, je podobnej spolupráci otvorený. Podľa agentúry Bloomberg má vedenie Apple v pláne využiť model generatívnej umelej inteligencie Gemini od Google. V hre však údajne bola aj umelá inteligencia od OpenAI. Zatiaľ nie je jasné do akej miery by chcel Apple model Gemini využívať.

Po zverejnení informácie o možnej integrácii modelu Gemini do novej verzie operačného systému iOS 18 vzrástla hodnota akcií oboch firiem. Kým cena akcií Alphabet (Google) vzrástla o 6,75 percenta, Apple obchodovanie na burze ukončil s trojpercentným nárastom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Apple #umelá inteligencia #Alphabet #Gemini