Nové iPhony bude poháňať generatívna umelá inteligencia. V Číne ju zabezpečí gigant Baidu

Apple chystá spoluprácu s čínskym molochom Baidu, ktorý má byť dodávateľom modelov umelej inteligencie pre nové iPhony. Ten Baidu, ktorého spolupráca s čínskou vládou je len nepísaným tajomstvom.

28.03.2024 08:00
iPhone 15 Pro, Pro Max, iPhone, Apple Foto:
Nové iPhony 15 Pro a 15 Pro Max.
debata

Nečakané spojenectvo. Tak by sa dala charakterizovať ohlásená spolupráca spoločnosti Apple a čínskeho technologického giganta Baidu, ktorý má byť dodávateľom generatívnej umelej inteligencie (AI) pre nové iPhony. Prečo nečakané? Spolupráca oboch molochov na poli AI prichádza v čase, keď čínsky TikTok v Spojených štátoch čelí existenčným problémom. Miestnym zákonodarcom sa totiž nepáči potenciálne prepojenie materskej firmy ByteDance s čínskou vládou, ktorej vraj môže poskytovať dáta o amerických používateľoch. Pokiaľ však ide o opačnú situáciu, problém to nie je.

Apple zmeškal vlak v oblasti vývoja a implementácie umelej inteligencie a pokúsi sa ho dohnať s príchodom nových iPhonov 16 a operačného systému iOS 18. Spolupráca s konkurenčným Google, ktorý môže byť jeho dvorným technologickým dodávateľom je len logickým vyústením takéhoto zaostávania. V Číne by však Apple s takýmto prístupom neuspel. Čínsky regulátor má zoznam dôveryhodných firiem, ktoré môžu vyvíjať a dodávať modely umelej inteligencie tretím stranám. A Baidu medzi ne patrí. Niet preto divu, že sa Apple obrátil práve naň. Ako uviedol denník Wall Street Journal, spolupráca ešte nebola spečatená, no firmy o nej intenzívne rokujú.

Umelá inteligencia podobne ako celý internetový biznis sú v Číne silne regulované. Vláda chce mať istotu, že jej neunikne kontrola nad AI modelmi, ktoré by mohli miestnym používateľom vyzradiť tajomstvá, o ktorých sa medzi sebou môžu rozprávať maximálne v kuchyni. Internetová cenzúra, prevencia, sledovanie a kontrola sú typickou črtou čínskeho trhu. Aby Apple v Číne preto uspel, nemá v podstate na výber.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Čína #cenzúra #umelá inteligencia #Baidu #regulátor