Google plánuje ukončiť éru hesiel. Nahrádza ich bezpečnejšími prístupovými kľúčmi

Namiesto hesla svoju identitu overíte pomocou skenu tváre, odtlačku prsta či PIN kódu. Aj Google má ambíciu zbaviť ľudí hesiel.

07.05.2023 08:00
Passcode, Google, Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Koľko hesiel používate? Päť? Desať? Sto? A koľko z nich si aj pamätáte? Ak si pamätáte všetky, gratulujeme. S najväčšou pravdepodobnosťou však väčšina z nich nie je dostatočne silná a nevychádza z odporúčaní bezpečnostných expertov, podľa ktorých má mať silné heslo minimálne 10 až 15 znakov. Napriek tomu heslá stále nie sú prežitkom, aj keď už dávno mali byť nahradené nejakým sofistikovanejším a bezpečnejším systémom. Dvojfaktorové overenie identity, ktoré firmy pred niekoľkými rokmi vo veľkom zaviedli, sa hesiel stále nezbavilo, len ich doplnilo a ďalšiu vrstvu zabezpečenia. Google sa to tentokrát pokúša zmeniť.

Google predstavil technológiu Passkey, ktorá fungujú na báze bezpečnostných kľúčov. Tie dokážu úplne eliminovať heslá a nahrádzajú ich systémom overených zariadení, ktoré môžu k účtom pristupovať bez nutnosti zadávania hesiel, PIN kódov či autorizačných SMS kódov. “Predstavujeme vám začiatok konca hesiel,” uviedla spoločnosť v nadpise svojej tlačovej správy. Bezpečnostné kľúče sú zatiaľ len alternatívou k heslám či dvojstupňovému overovaniu. Takže pre tých, ktorí sa hesiel zbaviť nechcú, sa nič nemení.

Odtlačky namiesto hesla

Aktivovať novú funkciu je možné po štandardnom prihlásení sa do svojho účtu. V nastaveniach, v sekcii zabezpečenie je následne potrebné aktivovať časť zvanú “Ak je to možné, preskočiť heslo.” Po následnom odhlásení sa a opätovnom prihlásení sa k účtu budete vyzvaní k nastaveniu nového typu prístupu. Pri ňom si Google vytvorí zoznam dôveryhodných zariadení, ktoré môžu k účtu pristupovať bez hesla. Pri pokuse o prihlásenie sa z nového zariadenia je potom potrebné tento prístup povoliť z už zaregistrovaného zariadenia, ktoré sa nachádza v blízkosti (funkcia totiž využíva technológiu Bluetooth).

Ilustračné foto Foto: Google
Google Passcode, overenie identity, Ilustračné foto

Po aktivovaní funkcie Passkey a zaregistrovaní zariadenia už Google pri prihlasovaní sa k účtu nebude vyžadovať zadanie hesla, ale len niektorú z metód overenia identity, ktorú zariadenie štandardne ponúka. Môže to byť napríklad sken tváre, PIN kód alebo odtlačok prsta. Google pritom nie je prvou firmou, ktorá sa pokúša zjednodušiť systém prihlasovania sa k účtom. Apple technológiu zaviedol s príchodom operačného systému iOS 16. Passkey používateľom iPhonov, MacBookov a hodiniek Apple Watch umožňuje odomykať zariadenia a prístupy k účtom a virtuálnym peňaženkám len pomocou zabudovanej biometrie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #heslo #overenie identity #passkey