Zlé správy: Keplerov teleskop končí

Doba, počas ktorej Keplerov vesmírny teleskop americkej Národnej agentúry pre letectvo a vesmír (NASA) pátral vo vesmíre po planétach, sa skončila.

19.08.2013 14:53
vesmír, teleskop Kepler, Foto:
Vesmírny teleskop Kepler našiel 135 planét mimo slnečnej sústavy a ďalších 3 500 možných planét čakajúcich na potvrdenie.
debata (1)

Podľa NASA nie je možné, aby sa podarilo opraviť pokazený mechanizmus slúžiaci na nasmerovanie teleskopu na cieľ.

Teleskop začal prevádzku v roku 2009, aby pátral po planétach podobných Zemi, ktoré sú umiestnené od svojich materských hviezd vo vhodnej vzdialenosti, aby sa na nich mohla udržať voda v tekutom stave. To je podmienka, ktorá sa považuje za nevyhnutnú pre existenciu života. Vesmírny teleskop bol odstavený už v máji, keď Kepler stratil schopnosť zamerať sa na jednu zo zhruba 100-tisíc cieľových hviezd. Teleskop pracoval na princípe hľadania mierneho poklesu svetla vychádzajúceho z hviezdy. Táto technika však vyžaduje presné zameranie, o ktoré sa starali tri mechanizmy kontrolujúce pohyb teleskopu. Kepler mal jeden záložný mechanický prevod, ale ten už nastúpil do služby po podobnom výpadku v júli 2012. Vedci z NASA začali minulý mesiac testy, aby zistili, či je možné niektoré z pokazených prístrojov opraviť, ale ich úsilie bolo márne.

Vedci však budú môcť využívať teleskop na projekty, ktoré nevyžadujú také presné zameranie – napríklad na sledovanie asteroidov, komét a ďalších vesmírnych objektov.

Keplerov teleskop našiel 135 planét mimo slnečnej sústavy a ďalších 3 500 možných planét čakajúcich na potvrdenie. Niektoré z nich sú menšie ako Zem, niektoré sú na obežných dráhach priaznivých pre život, ale presné dvojča Zeme dosiaľ objavené nebolo. Kepler je vo vesmíre asi 64 miliónov kilometrov od Zeme, čo je príliš ďaleko, aby sa k nemu vydala akákoľvek opravárska misia, či už s ľudskou posádkou, alebo robotická.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kepler #NASA #teleskop