Vedci upokojujú: Asteroid Zem nezasiahne

Novoobjavený asteroid, ktorý nedávno pri vesmírnych pozorovaniach zaznamenali astronómovia na Ukrajine, napriek poplašným správam Zem v roku 2032 s najvyššou pravdepodobnosťou nezasiahne.

21.10.2013 12:00
Asteroid, Zem, vesmír Foto:
Ilustračná fotografia
debata

Verejnosť takto upokojovali vedci z americkej Národnej agentúry pre letectvo a vesmír (NASA), podľa ktorých existuje 99,998-percentuálna šanca, že teleso s priemerom 400 metrov našu planétu minie.

Asteroid pomenovaný TV135 zaznamenali astronómovia v ukrajinskom observatóriu na Kryme 8. októbra. Z prepočtu jeho dráhy potom vyplynulo, že existuje pravdepodobnosť 1:63-tisíc, že sa teleso 26. augusta 2032 stretne so Zemou. Médiá potom promptne vypočítali, že by išlo o ničivú silu päťdesiatkrát väčšiu ako najsilnejšia známa jadrová zbraň. Asteroid by zničil plochu s rozlohou viac ako 250-tisíc štvorcových kilometrov, teda územie väčšie ako Veľká Británia.

TV135 bol síce zaradený do takzvanej turínskej stupnice, ktorá meria riziko zrážky vesmírnych telies so Zemou, ale nedotiahol to ani na prvý stupeň z desiatich možných. To podľa odborníkov znamená, že riziko zrážky sa takmer rovná nule.

„Ide o relatívne nový objav. Až budeme mať k dispozícii viac pozorovaní, očakávam, že pravdepodobnosť zrážky budeme môcť ďalej významne znížiť alebo ju pre predpovedateľnú budúcnosť úplne vylúčiť,“ povedal Don Yeomans z NASA, ktorý vedie program monitorovania kozmických objektov v blízkosti Zeme. Najväčším ohrozením pre planétu je v súčasnosti asteroid VK184, ale aj ten dosiahol len stupeň jedna turínskej stupnice. Pravdepodobnosť zrážky je 1:1820.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Zem #asteroid #astronómovia