Každá piata hviezda má obývateľnú planétu

V našej galaxii Mliečna cesta okolo každej piatej hviezdy podobnej Slnku obieha planéta veľká ako Zem, na ktorej by mohol existovať život.

06.11.2013 14:00
20-exoplanet-2x Foto:
Najbližšia obývateľná exoplanéta je vzdialená 12 svetelných rokov.
debata

To je štatistický výsledok jednej z hlavných úloh vesmírneho teleskopu Kepler. Mal určiť, pri koľkých zo sto miliárd hviezd by mohli existovať obývateľné planéty.

„To znamená, že keď sa pozriete na nočnú oblohu, tak môžete vidieť hviezdu, pri ktorej existuje planéta s mimozemským životom. A táto planéta je od nás vzdialená len 12 svetelných rokov. To je úžasné,“ uviedol Erik Petigura z Kalifornskej univerzity, ktorý viedol analýzu dát získaných z teleskopu Kepler a observatória Keck na Havaji.

„Pre NASA je číslo, že každá piata hviezda má planétu podobnú Zemi, veľmi dôležité. Nasledovník vesmírneho teleskopu Kepler má byť totiž skonštruovaný tak, aby dokázal urobiť snímku takejto planéty. Veľkosť teleskopu, ktorý treba za týmto účelom postaviť, závisí od toho, ako ďaleko sa daná planéta nachádza,“ dodáva astronóm Andrew Howard z Havajskej univerzity.

Výsledky analýzy o početnosti teoreticky obývateľných planét boli zverejnené v žurnále Proceedings americkej Národnej akadémie vied.

Nie všetky planéty, ktoré okolo svojej hviezdy obiehajú v tzv. obývateľnej zóne, však môžu byť vhodné pre život. Niektoré môžu mať takú hustú atmosféru, že na ich povrchu je príliš vysoká teplota a molekuly DNA by na nej neprežili. Iné sa však môžu na Zem nápadne podobať. Ich povrch je skalnatý a na povrchu sa nachádza voda v kvapalnom skupenstve.

Teleskop Kepler nedávno svoju misiu skončil, ale od roku 2009 každých 30 minút odfotil 150-tisíc hviezd a aj vďaka tomu, sa už podarilo nájsť desiatky nových exoplanét, teda planét mimo našej slnečnej sústavy. Pátranie sa teraz zúžilo na 42-tisíc hviezd, ktoré sú podobné Slnku. Zatiaľ okolo nich našli 603 kandidátov na exoplanéty, ale len 10 z nich je veľkých alebo o niečo väčších ako Zem.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Zem #planéta #Mliečna cesta