Hubble aktualizoval snímku Pilierov stvorenia

Po dvadsiatich rokoch sa vesmírny Hubblov teleskop opäť zadíval na tri impresívne stĺpy plynu a prachu v hmlovine Orla. Pôvodná snímka z roku 1995 sa stala jednou z ikonických astronomických fotografií a dostala pomenovanie Piliere stvorenia (Pillars of Creation), pretože z tohto vesmírneho prachu sa rodia nové hviezdy a planéty. Novým, detailnejším záberom pilierov Hubble oslávil štvrťstoročie svojho fungovania na orbite Zeme.

07.01.2015 10:00
teleskop, hviezdy, hubble, piliere stvorenia Foto:
Nová, detailnejšia snímka Pilierov stvorenia, v ktorých sa rodia nové hviezdy.
debata (2)

Snímka vznikla použitím prístroja Wide Field Camera 3, ktorý bol na Hubblov teleskop nainštalovaný v roku 2009. Vďaka tomu sa podarilo odfotiť aj hviezdy, ktoré v prachových vežiach vznikajú. Astronómovia z americkej vesmírnej agentúry NASA a Európskej vesmírnej agentúry ESA preto na konferencii Americkej astronomickej spoločnosti v Seattli uviedli, že Piliere stvorenia sú aj piliermi deštrukcie. Na snímke je totiž vidieť, ako je prach a plyn spaľovaný intenzívnou radiáciou z nových hviezd a nahlodávaný vetrom z blízkych masívnych hviezd.

Infračervené snímky zase ukázali, že okraje pilierov sú oveľa hustejšie a vlastne umožňujú ich existenciu, pretože „chránia“ prach pod nimi. Ten sa koniec koncov nachádzal aj medzi jednotlivými piliermi, no už bol dávno rozfúkaný vesmírnymi vetrami, ktoré produkujú okolité hviezdy. Aj na vrchu najvyššieho piliera je vidieť, ako sa rozohriaty plyn rozptyľuje do kozmu. Zároveň však práve vďaka týmto hviezdam môže Hubble prachové veže vôbec vidieť. Produkujú totiž veľa ultrafialové žiarenia, ktoré osvetľuje danú oblasť a vďaka nemu žiaria molekuly kyslíka, vodíka a síry.

Podobné prachové štruktúry existujú po celom vesmíre, no Piliere stvorenia vo vzdialenosti 6 500 svetelných rokov umožňujú vedcom poznávať, ako sa rodia nové hviezdy a planéty okolo nich. Nová snímka je zároveň dôkazom, že Hubblov teleskop aj po 25 rokoch v službe stále nepatrí do starého železa.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #NASA #vesmírny teleskop #teleskop #astronómovia #Hubblov teleskop