Po sonde na kométe už pátrať nebudú

Európska vesmírna agentúra odvolala pátranie po sonde Philae, ktorá v novembri pristála na kométe 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Odteraz sa už bude spoliehať len na to, že ak sa sonde podarí nabiť batérie, sama sa ozve materskej sonde Rosetta, ktorá obieha okolo kométy.

03.02.2015 12:00
Philae, Rosetta, sonda Foto:
Probližná oblasť, kde by sa sonda mohla nachádzať.
debata

Astronómovia sa snažili Philae lokalizovať pomocou snímok kométy, ale neuspeli. Vybrali aspoň lokalitu s rozmermi zhruba 350 krát 30 metrov, kde by sa sonda vo veľkosti práčky mohla nachádzať. Vzhľadom nato, že pátranie bolo neúspešné, budú vedci čakať na jej „telefonát“ Rosette. Ozvať by sa mohla už o niekoľko týždňov alebo až v apríli či v máji. V tom čase by sa mohli zlepšiť svetelné podmienky na predpokladanom mieste jej dopadu.

Vedci vedia, kde by Philae zrejme mohla byť, lebo po dopade na kométu sa dvakrát odrazila a preletela cez okraj preliačiny zvanej Hatmehit a dopadla do tmavej jamy, ktorá sa teraz nazýva Abydos. Rosetta túto oblasť niekoľkokrát odfotografovala a množstvo ľudí na snímkach hľadalo svetlé pixely, ktoré by mohli naznačiť lokáciu sondy. „Philae sme našli hneď niekoľkokrát, a to je problém. Je veľmi ťažké rozoznať Philae od prvkov na povrchu kométy, ktoré svojím tvarom pripomínajú sondu,“ povedal Stephan Ulamec z Nemeckej vesmírnej agentúry.

Európska vesmírna agentúra predpokladá, že sonda nie je nenávratne poškodená, lebo po tvrdom pristátí a predtým, ako sa odmlčala, poslala sonde Rosetta dôležité dáta a snímky jej okolia. Samotná Rosetta po ukončení pátrania sa bude môcť naplno venovať skúmaniu kométy. Zaujímavé je jej zloženie, jej pôvod a odpoveď na otázku, či kométy mohli dopraviť na Zem vodu alebo zárodky života.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sonda Rosetta #Philae #67P Čurjumov-Gerasimenko