Na orbite sú ďalšie internetové satelity

Ruská raketa Sojuz vyniesla na obežnú dráhu ďalšie štyri družice systému O3b, ktorý má zabezpečiť lepšie internetové pripojenie pre rozvojové krajiny. Rovnako ako v predchádzajúcej fáze projektu odštartovala raketa z európskej kozmickej základne Kourou vo Francúzskej Guyane.

14.03.2018 16:00
debata (1)

Vzlet sa kvôli silnému vetru oneskoril o niekoľko desiatok minút. Raketa sa nakoniec odlepila od zeme o 18.10 SEČ 12. marca. Satelity sa od nej oddelili okolo 20.32 SEČ, uviedla agentúra AFP. Družice O3b MEO vyrobil európsky nadnárodný koncern Thales Alenia Space.

Skratka O3b znamená „other 3 billion“ (ďalšie tri miliardy), čo je približný počet ľudí najmä z chudobnejších krajín, ktorí nemajú prístup na internet. Za projektom stojí spoločnosť O3b Networks, ktorú finančne podporuje napríklad americký internetový gigant Google alebo britská banka HSBC.

Prvé štyri satelity sú už v prevádzke, do vesmíru boli vynesené v júni 2013. V júli 2014 nasledovala ďalšia štvorica. Skupina družíc poskytne internetové pripojenie pre odľahlé oblasti Zeme, kde nemožno položiť optické vlákna.

Francúzska Guyana je francúzsky zámorský departement na severnom pobreží Južnej Ameriky. Kourou slúži francúzskemu kozmickému programu a predovšetkým Európskej vesmírnej agentúre (ESA). Tá základňu využíva aj pre satelitný navigačný systém Galileo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #obežná dráha #raketa #rozvojové krajiny #družice #O3b #internetové pripojenie #Guyana