Na lov vesmírneho odpadu má slúžiť harpúna

Európsky výrobca lietadiel Airbus testuje veľkú vesmírnu harpúnu, ktorou chce upratať obežnú dráhu od nepotrebných satelitov a iného kozmického odpadu.

20.03.2018 14:00
debata
Zhruba meter dlhá harpúna na lovenie veľkých... Foto: Airbus
harpúna Zhruba meter dlhá harpúna na lovenie veľkých kusov vesmírneho odpadu.

Projektil dlhý jeden meter bude lanom pripojený k „upratovacej“ vesmírnej lodi, ktorá nefunkčné zariadenia stiahne do atmosféry, kde následne počas pádu k Zemi zhoria. Airbus na tomto koncepte pracuje už roky, pričom prichádzal stále s väčšími systémami. Vývoj tejto technológie je odpoveďou na čoraz pálčivejší problém s vesmírnym odpadom, ktorý roky obieha okolo Zeme a ohrozuje funkčné satelity. V súčasnosti je sledovaných približne 20-tisíc kusov vesmírneho odpadu väčšieho ako 10 centimetrov.

Harpúna Airbusu je navrhnutá tak, aby z obežnej dráhy dostala aj momentálne jeden z najväčších nefunkčných satelitov, ktorým je družica Envisat Earth. Má hmotnosť až 8 ton a náhle prestala fungovať roku 2012. „Envisat bude výzvou,“ uviedol Alastair Wayman, projektový inžinier z Airbusu. „Ak vieme navrhnúť harpúnu, ktorá si poradí s Envisatom, tak by si mala vedieť poradiť aj so všetkými ostatnými družicami a zariadeniami vrátane horných stupňov použitých rakiet, ktoré stále ostávajú na orbite,“ dodal.

Upratovacia vesmírna loď by mala harpúnu vystreliť pomocou stlačeného vzduchu. Testujú ju v laboratóriách v britskom Stevenage na tri centimetre hrubých paneloch vyrobených prevažne z hliníka. „Harpúna týmito panelmi prejde ako horúci nôž maslom,“ tvrdí Wayman. „Keď sa špic dostane dnu, tak sa otvoria háky, aby nevkĺzla von.“ Harpúna je oproti iným dizajnom, ako sú siete alebo robotické ruky, pomerne jednoduchá, čo by mala byť jej výhoda. Prakticky stačí zamieriť na cieľ a vystreliť. „Mnoho kusov sa otáča, čo by komplikovalo manévrovanie napríklad robotickou rukou. Harpúna sa dá použiť z väčšej diaľky. Stačí ju vystreliť v správny moment,“ hovorí Wayman s tým, že následne bude potrebné dostať cieľ pod kontrolu pomocou motorov na vesmírnej lodi. Počítačové simulácie však podľa neho naznačujú, že by to malo byť vykonateľné.

Európska vesmírna agentúra, ktorá je zodpovedná za satelit Envisat, momentálne zvažuje všetky možnosti a takmer s istotou sa najprv rozhodne pre testovacie misie zamerané na menšie objekty vesmírneho odpadu. Zmenšená verzia harpúny od Airbusu bude súčasťou misie nazvanej RemoveDebris (Ostrániť odpad), ktorá by mala odštartovať už na budúci mesiac. V rámci tejto misie raketa vynesie na orbitu vlastný kus vesmírneho odpadu, ktorý sa následne pokúsi uloviť. Okrem harpúny bude vyskúšaná aj sieť. Dôležité bude naživo vidieť, ako sa tieto rozdielne technológie správajú v beztiažovom sta­ve.

Čo sa týka veľkej harpúny, tú ešte čakajú ďalšie testy vrátane vystrelenia projektilu na vzdialenosť 25 metrov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #odpad