ISS zasiahol meteorit, došlo k úniku vzduchu

Na vesmírnej lodi Sojuz, ktorá je pripojená k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), došlo k úniku vzduchu mikrotrhlinou. Tú spôsobil dopad meteoritu.

30.08.2018 16:21
ISS, medzinarodna vesmirna stanica Foto:
Vesmírna stanica ISS.
debata (67)

Posádka nie je v ohrození, uviedla ruská vesmírna agentúra Roskosmos. Únik bol podľa nej nepatrný. Na ISS je teraz šesťčlenná posádka: Rusi Oleg Artemjev a Sergej Prokopjev, Američania Ricky Arnold, Drew Feustel a Serena Chancellorová a Nemec Alexander Gerst.

„V noci a ráno sme na ISS mali mimoriadnu situáciu – klesol tlak, nastal únik vzduchu. Boli prijaté opatrenia, aby sa zistilo, kadiaľ vzduch uniká. Americká posádka prešla do ruskej časti, nasledovalo postupné uzavretie úsekov, aby sme zistili, kde a čo sa stalo. Nakoniec sa podarilo problém odhaliť,“ uviedol riaditeľ Roskosmosu Dmitrij Rogozin.

Posádku nebudili

Americká vesmírna agentúra NASA spresnila, že pokles tlaku zaznamenali senzory ešte počas noci, ale padlo rozhodnutie „nebudiť posádku, pretože nebola nijako ohrozená“.

Zistilo sa, že k úniku došlo vinou mikrotrhliny v mieste pripojenia lodi Sojuz, ktorá pri stanici pristála tento rok v júni. „Zistená mikrotrhlina zrejme vznikla vonkajším poškodením, podľa konštruktérov je to výsledok vplyvu mikrometeoritov,“ poznamenal Rogozin. Život a zdravie posádky podľa neho nič neohrozuje. K oprave nebude potrebný výstup do vesmíru; vesmírnu loď má opraviť špeciálna záplata, ktorú posádka umiestni zvnútra, kde by mala vďaka tlaku lepšie držať.

ISS predstavuje vzácny príklad spolupráce medzi Ruskom a Spojenými štátmi v čase, keď vzťahy medzi oboma veľmocami klesli na najnižší bod od studenej vojny. Na obežnej dráhe okolo Zeme je od roku 1998, pohybuje sa rýchlosťou 28 000 kilometrov za hodinu, poznamenala agentúra AFP. Dodala, že na chode stanice sa podieľa celkom 16 krajín, leví podiel z celkových nákladov vo výške 100 miliárd dolárov ale zaplatili USA a Rusko.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #Sojuz #meteorit