Únik vzduchu z ISS nespôsobil mikrometeorit

Komisia, ktorá vyšetruje nedávnu mimoriadnu situáciu na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), ukončí svoju prácu v polovici septembra. Podľa vesmírnej agentúry Roskosmos o tom v noci na stredu informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy. Agentúra TASS podľa Rogozina teraz zisťuje, či išlo o nehodu, alebo zámerné poškodenie.

05.09.2018 12:36 , aktualizované: 14:02
ISS Sojuz MS-09 Cyclus Northrop Grumman Foto: ,
Ruská vesmírna loď Sojuz MS-09 (vľavo) a nákladná kozmická loď Cygnus sa na snímke prepájajú s Medzinárodnou vesmírnou stanicou.
debata (5)

Agentúra TASS zasa citovala riaditeľa Roskosmosu Dmitrija Rogozina, ktorý uviedol, že vesmírny modul Sojuz MS-09, ktorý je spojený s ISS, bol poškodený zvnútra. Spoločnosť RKK Energija skúma všetky možné verzie, ale tú, že kozmickú loď zasiahol mikrometeorit, už vylúčila.

Rogozin uviedol, že sa preverujú všetky doklady z výrobného procesu, aby sa zistilo, kto všetko mal prístup ku kozmickej lodi, aké na nej boli vykonávané práce a kto ich výsledok kontroloval.

K tejto mimoriadnej situácii na ISS došlo 30. augusta, pričom sa prejavila náhlym poklesom tlaku. Posádka ISS postupnou hermetizáciou jednotlivých sekcií ISS a k nej pripojených modulov našla trhlinu vo vonkajšom plášti Sojuzu MS-09. Ešte v ten istý večer sa ju podarilo utesniť pomocou epoxidovej silice a tlak na ISS sa stabilizoval. Ďalší deň kozmonauti „záplatu“ ešte spevnili ďalšou vrstvou hermetického materiálu. Osadenstvo ISS podľa Roskosmosu nebolo v ohrození.

Nehoda alebo zámerné poškodenie?

Ruské médiá medzičasom informovali, že únik vzduchu z vesmírneho modulu spôsobil niektorý z montérov ešte na zemi, ktorý údajne omylom vŕtačkou poškodil opláštenie a aby sa na chybu neprišlo, dieru s priemerom asi dva milimetre zaplátal. Tesniaca hmota sa však po asi dvoch mesiacoch vo vesmíre vysušila a rozdrobila a zo Sojuzu začal unikať vzduch. Podľa agentúry TASS k poškodeniu mohlo dôjsť ešte na kozmodróme Bajkonur v Kazachstane.

Agentúra TASS podľa Rogozina teraz zisťuje, či išlo o nehodu, alebo zámerné poškodenie. Snaží sa tiež prísť na to, kde trhlina vznikla – či na Zemi, alebo až vo vesmíre.

Na palube ISS sa v súčasnosti nachádza šesť členov posádky: veliteľ Drew Feustel, letoví inžinieri Ricky Arnold a Serena Auňónová-Chancellorová z americkej vesmírnej agentúry NASA, Alexander Gerst z Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a ruskí kozmonauti Oleg Artemjev a Sergej Prokopjev.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #Dmitrij Rogozin #Roskosmos