Japonská sonda Hajabusa 2 vypustila na asteroid Ryuga dvoch robotov

Japonská sonda Hajabusa 2 dnes na asteroid Ryuga vzdialeného od Zeme približne 280 miliónov kilometrov úspešne vypustila dvojicu robotických aparátov, ktoré podľa telemetrických dát dosadli na povrch. Japonská vesmírna agentúra JAXA na tlačovej konferencii uviedla, že úspešné pristátie sa zatiaľ iba predpokladá, pretože čaká na potvrdzujúce informácie, ktoré bude mať v sobotu. JAXA plánuje, že sonda sa s odobratými vzorkami z asteroidu vráti späť na Zem do konca roka 2020.

21.09.2018 16:28
Japonsko JAXA vesmír sonda Hajabusa Ryugu Minerva Foto: ,
Kvôli mimoriadne nízkej príťažlivosti budú rovery na asteroide poskakovať. Každý skok, ktorý potrvá 15 minút, umožní presun robota až o 15 metrov. Na snímke grafické zobrazenie roverov na povrchu asteroidu Ryuga.
debata

Sonda sa dnes priblížila na vzdialenosť 55 metrov od povrchu asteroidu a vypustila kontajner MINERVA-II 1, v ktorej je dvojica robotov pomenovaných Rover-1A a Rover-1B. Aparáty, z ktorých každý váži zhruba jeden kilogram, majú valcovitý tvar, ktorého priemer je 18 centimetrov a výška sedem centimetrov, a sú vybavené kamerami, teplotnými senzormi, akcelerometrom a gyroskopom.

JAXA zatiaľ nezískala zábery potvrdzujúce úspešné pristátie, zo získaných technických dát ale dosadnutie predpokladá. Agentúra vychádza okrem iného z údajov o elektrickom napätí, ktoré u robotov pokleslo presne v okamihu, kedy by sa dostali do tieňa, ak by boli na povrchu. Robotické zariadenia nekomunikujú s pozemským strediskom priamo, ale spojenie udržujú cez pomalú linku so sondou, ktorá potom signál prepošle Zemi.

Rovery budú poskakovať

Zaujímavý je spôsob pohybu robotov po povrchu. Kvôli mimoriadne nízkej príťažlivosti nie je možná jazda, pretože by aparát od asteroidu odpútala, rovery preto budú poskakovať. Každý skok, ktorý potrvá 15 minút, umožní presun robota až o 15 metrov, uviedol portál Space.com.

Sonda Hajabusa 2 nesie ešte kontajner MINERVA-II 2, v ktorom je robot Rover-2, a pristávací modul nemeckej výroby MASCOT. Nemecký aparát by mal dosadnúť na asteroid začiatkom októbra, Rover-2 potom až v najbližších mesiacoch.

S prvým zberom vzoriek z povrchu počíta JAXA na konci októbra. Budúci rok v marci či apríli potom sonda vystrelí na asteroid projektil, ktorý na povrchu vytvorí malý kráter. Z jeho vnútra chce potom JAXA odobrať vzorku. Sonda sa na vesmírnu púť vydala v decembri 2014, tento rok v júni dorazila k asteroidu, kde zotrvá do novembra alebo decembra 2019.

Anglicky písaný názov asteroidu Ryuga, ktorý má priemer približne jeden kilometer, odkazuje na japonský mytologický podmorský palác Rjugu, teda Dračí palác. Podľa tradície sa k nemu na korytnačke vydal rybár, ktorý sa odtiaľ vrátil s tajomnou krabičkou. Podobne by sa mala k Zemi v roku 2020 vrátiť aj sonda Hajabusa 2 so vzorkami.

Expedícia Hajabusa 2 je druhým projektom JAXA zameraným na prieskum asteroidov a prepravu vzoriek z nich na Zem. Prvú sondu japonskí vedci vypustili v roku 2003 a jej let bol úspešný, aj keď návrat skomplikovali technické problémy. Puzdro so vzorkami nakoniec na Zemi pristálo v polovici roka 2010.

Popri Japonsku sa doteraz tzv. mäkké pristátie na asteroide podarilo len Spojeným štátom. Americká sonda Shoemaker v roku 2001 úspešne dosadla na povrch Erota vzdialenom približne 315 miliónov kilometrov od Zeme, čím USA získali celosvetové prvenstvo v takomto druhu expedícií.

debata chyba
Viac na túto tému: #asteroid #sonda Hayabusa-2 #JAXA