Google musel z vyhľadávača odstrániť odkaz na Mapy. Kvôli Európskej únii

Chýba vám možnosť vyhľadávať oblasti na mapách cez vyhľadávač Google? Nie ste sami. Google sa musel prispôsobiť novej európskej smernici, výsledkom čoho je odstránenie odkazu na službu Mapy z výsledkov vyhľadávania. Existuje však trik, ako vyhľadávanie vrátiť späť.

12.03.2024 08:00
Google, Mapy, vyhľadávač Foto:
Z európskej verzie vyhľadávača Google zmizol odkaz na Mapy.
debata (2)

Niektoré funkcie vo vyhľadávači Google sú naozaj užitočné a používate ich bez toho, aby ste sa nad ich existenciou priveľmi zamýšľali. Príkladom je horná lišta pod vyhľadávacím riadkom, ktorá ponúka odkazy na doplňujúce informácie o vyhľadávanom výraze. Ak hľadáte detaily o hlavnom meste Slovenska, cez odkaz na Správy sa môžete presunúť na zoznam aktualít o dianí v Bratislave. Odkaz na videá vám zas ponúkne zoznam relevantných videí a “obrázky” zas rozmanité fotky a animácie slovenskej metropoly. Jedným z takýchto odkazov boli aj Mapy, cez ktoré sa bolo možné jednoducho “prekliknúť” na mapové podklady a nájsť vyhľadávané mesto či pamiatku na mape. Od šiesteho marca však táto záložka v ponuke chýba.

Google musel záložku z vyhľadávača v krajinách Európskej únie od 6. marca odstrániť. Porušoval s ňou totiž smernicu DSA (skr. akt o digitálnych službách), ktorá okrem iného veľkým firmám nastavuje limity v konkurenčnom boji. Google sprístupnením odkazu na Mapy vo vlastnom vyhľadávači údajne ohrozoval trhovú súťaž a kvôli tomu sa firma rozhodla, že namiesto ponúkania alternatívnych mapových služieb odkaz jednoducho z vyhľadávača odstráni. Užitočnú funkciu si však môžete malým trikom vrátiť do pôvodnej podoby. Stačí, ak v nastaveniach manuálne zmeníte oblasť výsledkov vyhľadávania. Namiesto Slovenska si môžete zvoliť akúkoľvek inú krajinu, ktorá sa nenachádza v Európskej únii.

Stačí, ak v pravom hornom rohu vyhľadávača kliknete na svoje meno a v záložke Jazyk v časti “Jazyk a región výsledkov” zmeníte Región výsledkov z Aktuálnej oblasti napríklad na Švajčiarsko, Kanadu či Spojené štáty.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #vyhľadávač #DSA #Mapy