SpaceX vybaví satelit Starlink náterom proti odrazivosti svetla

Súkromná vesmírna spoločnosť SpaceX sa na začiatku januára chystá do kozmu vyniesť ďalšiu sériu 60 komunikačných družíc Starlink, cez ktoré chce poskytovať rýchle pripojenie k internetu.

30.12.2019 07:50
starlink-pre-deployment-video-still-879x485 Foto:
Ilustračné foto.
debata

Jeden z pripravovaných satelitov bude mať experimentálny náter, ktorý bude tlmiť odrazivosť svetla. Americká firma tak hľadá riešenie výhrad od astronómov, ktorí projekt Starlink kritizujú kvôli zvyšovaniu svetelného smogu.

Problémom družíc Starlink je nielen to, že dobre odrážajú svetlo, ale predovšetkým to, že ich SpaceX plánuje na obežnej dráhe rozmiestniť asi 12 000. Takéto množstvo podľa odborníkov kvôli svetelnému znečisteniu výrazne skomplikuje pozemské pozorovania hviezd.

Astronómovia dokonca spísali petíciu, v ktorej americkú Federálnej komisii pre spoje (FCC) žiadajú, aby povolenie pre sieť tisícov družíc Starlink zrušila. Kritici tiež upozorňujú, že pohyb takého množstva po orbite kvôli hrozbe kolízie sťaží kozmické lety aj pohyb súčasných družíc.

SpaceX výhrady voči možným zrážkam odmieta a tvrdí, že satelity Starlink budú popri poskytovaní internetu monitorovať aj pohyb kozmického smetia, ktoré na obežnej dráhe už je. K výhradám astronómov ale firma uviedla, že im rozumie. Prevádzková šéfka vesmírnej spoločnosti Gwynne Shotwellová podľa portálu Space News povedala, že jeden z 60 satelitov pripravovanej série bude v spodnej časti vybavený skúšobným náterom proti odrazivosti svetla. Či to bude fungovať dostatočne, Shotwellová nevie.

„Skúšame to a robíme chyby, aby sme zistili, ako to najlepšie vyriešiť,“ uviedla a dodala, že SpaceX tento problém vníma veľmi vážne. Experimentálny náter je podľa nej prvým z niekoľkých krokov k náprave situácie. „Chceme uistiť, že robíme správnu vec, aby sa malé deti mohli ďalej pozerať do svojich teleskopov,“ poznamenala. Astronómia je podľa nej jedným z dôvodov, ktorý v deťoch podporuje záujem o vesmír.

Shotwellová k problému uviedla, že s ním nikto pri návrhu satelitnej siete nepočítal. „Nikto na to nepomyslel,“ povedala. „My sme na to nemysleli a ani astronomická komunita na to nemyslela,“ vyhlásila.

Spoločnosť SpaceX do kozmu zatiaľ vyniesla dve série po šesťdesiatich satelitoch Starlink, a to v máji a v novembri. Ich počet sa podľa plánov SpaceX ale rýchlo zvýši, spoločnosť chce v roku 2020 s družicami Starlink štartovať každé dva až tri týždne.

debata chyba
Viac na túto tému: #internet #vesmír #družica #Space X #satelity