Internet všade na Zemi? Projekt Starlink je bližšie k realite

Americká súkromná spoločnosť SpaceX úspešne dopravila na obežnú dráhu Zeme už sedemnástu sériu 60 satelitov siete Starlink, ktorá má v budúcnosti umožniť pripojenie k internetu z ktoréhokoľvek miesta na Zemi.

20.01.2021 18:06
spacex, falcon 9 Foto:
Štart rakety Falcon 9, ktorá dopravila na obežnú dráhu okolo Zeme už sedemnástu sériu 60 satelitov siete Starlink.
debata

Podarilo sa pritom aj opätovné pristátie rovnakého prvého stupňa nosnej rakety Falcon 9, ktorý spoločnosť využila k doprave nákladu do vesmíru rekordný ôsmykrát.

Aktuálne okolo Zeme už krúži 1015 družíc Starlink. Hlavným cieľom projektu je poskytnúť dostupnejšie vysokorýchlostný prístup k internetu po celom svete, najmä vo vidieckych a odľahlých oblastiach. SpaceX pôvodne počítala s 1440 satelitmi, ale už získala súhlas pre celkových 12-tisíc. Výhľadovo dokonca uvažuje o neskoršom rozšírenie siete využívajúcej až 30-tisíc družíc. Doterajšie testovanie tejto satelitnej internetové služby podľa spoločnosti ukázalo, že je spoľahlivá. Okrem využitia v USA a Kanade je už služba ponúkaná aj užívateľom v Británii.

Dvojstupňový Falcon 9 odštartoval z vesmírneho strediska na Myse Canaveral popoludní SEČ. Potom čo vyniesol družice na stanovenú predbežnú orbitu, pristál prvý stupeň rakety hladko na plaviacej sa plošine „Just Read the Instructions“ spoločnosti SpaceX v Atlantickom oceáne. Druhá, hlavná plošina firmy slúžiaca na rovnaký účel „Of Course I Still Love You“ teraz prechádza údržbou.

Len mesiac po predošlej misii

Prvý stupeň, ktorý dnes letel do vesmíru už po ôsmykrát, drží okrem tohto prvenstva aj ďalšie „naj“ – bol využitý v doposiaľ najkratšej dobe po predchádzajúcej misii, ktorú vykonal pred mesiacom. Medzi jeho doterajšie splnené úlohy patrí napríklad vynesenie už štyroch sérií družíc Starlink alebo vyslanie novej pilotovanej lode SpaceX Crew Dragon k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) pri testovacom lete bez posádky pred dvoma rokmi v marci.

SpaceX sa snaží opätovným využívaním nosičov výrazne zlacniť lety do vesmíru a tiež zvýšiť ich frekvenciu. Spoločnosti sa od začatia tejto praxe už podarilo s dneškom 72 úspešných pristátí s prvými stupňami, ktoré sa potom v 51 prípadoch opätovne využili. Dnešný štart je druhým tohtoročným letom Falcon 9. Vlani SpaceX vykonala rekordných 26 letov a tento rok chce tento rekord podľa serveru Space.com zvýšiť na 40.

debata chyba
Viac na túto tému: #SpaceX #Falcon 9