Vesmírny let prvej civilnej posádky bez profesionálneho astronauta je realitou

Vôbec prvá výprava do kozmu s posádkou bez profesionálneho astronauta, a to nie len k hranici vesmíru a na pár minút, sa v noci na štvrtok stala skutočnosťou.

15.09.2021 20:34 , aktualizované: 16.09.2021 07:26
E Vvjy SXEAY16WN Foto:
debata (35)

Americká spoločnosť SpaceX dopravila v noci na štvrtok na palube svojej nosnej rakety Falcon 9 do kozmu štyroch vesmírnych turistov. Ide o vôbec prvú misiu, ktorej posádka pozostáva výlučne z civilistov. Štvorica bude obiehať okolo Zeme tri dni, informovala tlačová agentúra AFP.

Raketa odštartovala z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride. Približne o 12 minút neskôr sa od rakety úspešne oddelila nepilotovaná kozmická loď Dragon a vstúpila na obežnú dráhu, zatiaľ čo opakovane použiteľný prvý stupeň rakety sa vydal späť na Zem, kde vertikálne pristál na plošine situovanej v mori.

Misia nazvaná Inspiration4 sa uskutočňuje z iniciatívy 37-ročného miliardára Jareda Isaacmana, ktorý je tiež veliteľom posádky. Tento skúsený súkromný pilot sníval o svojej ceste do vesmíru a, ako hovorí, tento sen si chcel splniť s tým, že poskytne ďalšie miesta v lodi za peniaze, ktoré budú venované na humanitárne účely. Pomoc má ísť Detskej výskumnej nemocnici St. Jude v tennesseeskom Memphise, ktorá sa zameriava na vážne choroby detí, najmä na leukémiu a iné druhy rakoviny.

V programe síce nie je pristátie na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), avšak rozhodne sa nejedná len o atraktívny turistický výlet. Výprava má predovšetkým plniť úlohy, ktoré sú súčasťou lekárskych výskumov týkajúcich sa dôsledkov pobytu vo vesmíre na ľudský organizmus. Počíta sa napríklad s odoberatím biologických vzoriek, vrátane krvi.

„Posádka Inspirace4 sa teší na využitie svojej misie na to, aby pomohla pripraviť lepšiu budúcnosť pre tých, ktorí poletia do vesmíru v najbližších rokoch a desaťročiach,“ uviedol vo vyhlásení Isaacman.

Okrem neho je v posádke Sian Proctorova, ktorá sa formálne stane prvou černošskou pilotkou kozmickej lode. Ďalší účastník výpravy asistentka lekára v nemocnice St. Jude Hayley Arceneauxová bude mať funkciu palubného lekára. Stane sa vôbec najmladšou Američankou, ktorá sa dostala mimo Zeme, a zároveň aj prvým človekom vo vesmíre s protézou. Štvrtým členom tímu je dátový inžinier Chris Sembroski.

Let úplne civilnej posádky v lodi Crew Drago Resilience umožňuje skutočnosť, že bude plne automatický. V prípade nutnosti pritom môže zasiahnuť riadiace stredisko zo Zeme.

Misia má trvať tri dni, ale presný čas návratu s pristátím do vody zatiaľ stanovený nie je. Bude to záležať na viacerých okolnostiach, vrátane poveternostných podmienok v plánovaných miestach pristátia, ktorými bude Atlantický oceán pri východnom pobreží USA alebo Mexický záliv. Ak v noci na štvrtok SELČ nebudú vhodné podmienky, je v zálohe ďalšie päťhodinové štartovacie okno o 24 hodín neskôr.

Už v júli zamierili k vesmíru dvaja iní miliardári, ale išlo len o niekoľkominútové suborbitálne lety. Najprv letel v lodi VSS Unity svojej firmy Virgin Galactic Richard Branson. O deväť dní neskôr ho nasledoval Jeff Bezos vďaka rakete New Shepard a modulu New Step spoločnosti Blue Origin.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #posádka #Falcon 9 #Crew Dragon #let do vesmíru