Vedci na Marse objavili obrovskú sopku

Vedci potvrdili existenciu obrovskej sopky na Marse, ktorá viac ako polstoročie unikala ich pozornosti. Kozmické sondy obiehajúce okolo planéty ju pritom zobrazovali už od vyslania sondy NASA Mariner 9 v roku 1971, mala však priveľmi erodovaný povrch. O jej existencii informovali vedci na 55. konferencii o lunárnej a planetárnej vede vo Woodlands v americkom Texase. Správu priniesol webu LiveScience.

18.03.2024 16:00
Mars, Tharsis Foto:
Mars
debata

Sopka nebola doteraz oficiálne pomenovaná. Nachádza sa na východe vulkanickej oblasti Tharsis blízko rovníka Marsu. V tejto oblasti je tiež najväčšia známa sopka Slnečnej sústavy Olympus Mons.

Vedecký tím objavil v jej juhovýchodnej časti tenké vulkanické ložisko, pod ktorým je pravdepodobne stále prítomný ľadovec. To by mohlo urobiť zo sopky „hlavné miesto“ pre astrobiologický výskum a hľadanie známok mimozemského života.

mars, mars express Čítajte viac Na Marse sa nachádza ľad aj na rovníku, nielen v okolí pólov, objavila európska sonda

„Tento kombinovaný obrovský vulkán a možný objav ľadovca je významný, pretože poukazuje na vzrušujúce nové miesto na štúdium geologického vývoja Marsu v priebehu času, hľadanie života a skúmanie s robotmi a ľuďmi v budúcnosti,“ uviedli vedci v správe.

„Minulý rok sme skúmali geológiu oblasti, kde sme našli pozostatky ľadovca, keď sme si uvedomili, že sme vo vnútri obrovskej a hlboko erodovanej sopky,“ povedal vedúci projektu Pascal Lee z Inštitútu pre hľadanie mimozemskej inteligencie (SETI) v NASA Ames Research Center v americkej Kalifornii.

NASA SpaceX raketa štart  Starship Čítajte aj Najsilnejšia raketa sveta Starship vykonala doteraz najdlhší testovací let. Ani na tretíkrát ho však nedokončila

Vedci zatiaľ nepoznajú odpovede na mnoho otázok vrátane toho, ako dlho bola sopka aktívna. Ak to bolo dostatočne dlho, je možné, že kombinácia trvalého tepla a vody z ľadovej pokrývky pod sopkou vytvorila dokonalé podmienky pre život, uviedli autori.

Ich doterajšie zistenia ešte musia byť publikované v recenzovanom časopise, pričom ďalšie podrobnosti o objave už zverejnili v súhrnnom dokumente z konferencie.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mars #NASA #sopka