Na Mesiaci plynie čas inak než na Zemi. Bude preto mať vlastné časové pásmo

Biely dom žiada, aby vesmírna agentúra NASA vytvorila novú časovú zónu pre Mesiac. Má mať skratku LTC (skr. koordinovaný lunárny čas).

06.04.2024 08:00
05 Polostinove zatmeni Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Podobná zmena nebola nikdy na programe dňa. Podľa Bieleho domu však už nastal čas aby sa vesmírna agentúra NASA začala zaoberať vytvorením časového štandardu pre Mesiac. Kvôli rozdielnej sile gravitačného poľa totiž na Mesiaci plynie čas rýchlejšie v porovnaní so Zemou. Konkrétne o 58,7 mikrosekúnd každý deň. A aj keď tento každodenný časový posun môže na prvý pohľad vyzerať zanedbateľne, v skutočnosti komplikuje synchronizáciu s vesmírnou stanicou.

Čas na Zemi v súčasnosti merajú stovky atómových hodín rozmiestnených okolo planéty, ktoré zachytávajú meniaci sa energetický stav atómov. Takto meraný čas je extrémne presný s maximálne nanosekundovou odchýlkou. Nakoľko gravitácia na Mesiaci je slabšia než na Zemi, atómové hodiny by na ňom bežali inak – po zhruba 50 rokoch o sekundu rýchlejšie.

Pre porovnanie Medzinárodná vesmírna stanica sa spolieha na koordinovaný svetový čas (UTC), nakoľko okolo Zeme obieha v relatívne nízkej výške. Pri Mesiaci je to však inak. Ako píše server BBC, okrem NASA sa o vývoj nového časového štandardu usiluje aj Európska vesmírna agentúra. Obe agentúry si budú musieť prípadnú dohodu na novom štandarde nechať posvätiť Medzinárodným úradom pre miery a váhy, ktorý je garantom štandardov Medzinárodnej sústavy jednotiek (skr. SI).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Zem #mesiac #NASA #Medzinárodná vesmírná stanica #časové pásmo