Lunárny modul SLIM prekvapil svojou výdržou. Opäť ho uviedli do spánkového režimu

Japonský lunárny modul SLIM bol opäť uvedený do spánkového režimu po tom, čo prežil na Mesiaci aj druhú mimoriadne chladnú lunárnu noc. Oznámila to v pondelok Japonská agentúra pre výskum vesmíru (JAXA).

02.04.2024 10:00
lunárny modul SLIM Foto:
Ilustrácia japonského lunárneho pristávacieho modulu SLIM na Mesiaci.
debata

Lunárny modul Slim pristál na Mesiaci ešte v januári, vďaka čomu sa Japonsko stalo len piatou krajinou sveta, ktorej sa podarilo na Mesiaci hladko pristáť. Tento ľahký vesmírny modul, ktorý so sebou nesie malý rover, však pristál v zlom uhle, v dôsledku čoho sú jeho solárne panely otočené zlým smerom.

Napriek tomu sa podarilo koncom februára sondu po lunárnej noci, ktorá trvala približne dva týždne, oživiť zo spánkového režimu. Stalo sa tak aj napriek nepriaznivým predikciám. Modul počas lunárnej noci čelil teplotám, ktoré klesli až na –130 stupňov Celzia. No napriek tomu sa mu minulý týždeň podarilo poslať na Zem nové obrázky.

NASA, EELS Čítajte viac NASA vyvinula umelého gigantického červa, ktorý má pomôcť pri skúmaní vzdialených planét

V pondelok potom JAXA oznámila, že SLIM uviedla opäť do spánkového režimu. „Počas tejto operácie sme skontrolovali predovšetkým stav niekoľkých zariadení ich zapnutím a vypnutím a prikladaním záťaže,“ uviedla JAXA na sociálnej sieti X.

Dodala, že zaznamenala nejaké poruchy na kamere, ktorá sa používa na skúmanie mesačných skál. Kamera však napriek týmto poruchám funguje.

Predpokladá sa, že mesačné skaly ležiace okolo kráterov môžu obsahovať materiály, ktoré by vedcom mohli poskytnúť nejaké informácie o vzniku Mesiaca.

mesiac, jaxa Čítajte viac Japonský modul SLIM sa na Mesiaci aktivoval aj po druhej lunárnej noci
debata chyba
Viac na túto tému: #mesiac #JAXA #modul SLIM