V Malawi je ohrozená bájna ryba chambo

Jazero Malawi bývalo kedysi rajom pre rybolov, najmä vďaka bájnej rybe chambo, ktorá sa vyskytuje v jeho plytčinách po tisícročia. Prílišný rybolov však zbavuje jazero jeho bohatstva a miestni rybári prichádzajú o živobytie.

01.07.2014 15:00
Jazero Malawi, Afrika, ryby, rybolov, ryba chambo Foto:
Rybári na brehu jazera Malawi.
debata

Edward Njeleza je jedným z týchto rybárov. Okrem rybolovu dnes vyrába najrôznejšie predmety z perál. Hovorí, že dnes vyloví približne desatinu toho čo pred desiatimi rokmi. Vtedy vylovil s pomocníkmi až 300 kilogramov rýb denne, zatiaľ čo dnes je to iba 25 kilogramov. „Chodíme na jazero, ale nikdy nič zvláštne nechytíme. Kedysi sme strávili na vode dve hodiny denne a vracali sme sa s plnou loďou, dnes tam strávime 12 hodín a privezieme menej ako vtedy,“ vyhlasuje.

Medzinárodný zväz pre ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN) vo svojej poslednej štúdii o rybe chamba (Oreochromis lidole), ktorá bola kedysi zdrojom bohatstva ľudí žijúcich pri jazere, hovorí o tom, že jej populácia klesla za uplynulých desať rokov o 70 percent. Tento rok by IUCN mala zverejniť novú štúdiu, ale miestni vedci už majú jasno, aké prinesie závery.

„Hlavnými príčinami poklesu zásob rýb, najmä ryby chamba, je prílišný rybolov a zhoršovanie kvality vody v dôsledku klimatických zmien,“ hovorí William Chadza, riaditeľ Centra pre ochranu životného prostredia v Blantyre. „Ide o vážnu situáciu a ak nič neurobíme, čoskoro v jazere nebudú žiadne ryby,“ dodáva. Za ďalší z faktorov, ktoré kritickú situáciu prehlbujú, je považovaná aj neschopnosť vlády zabezpečiť dodržiavanie rybolovných sezón, ktoré by umožňovali rybám rozmnožovať sa. „V tomto boji prehrávame,“ pripúšťa Gervaz Thamala, prezident malawijskej Spoločnosti pre prírodu a životné prostredie. „Zákony na ochranu ryby síce máme, ale problém je v tom, že sa nedodržiavajú,“ hovorí. „Smerujeme priamo ku katastrofe, k úplnému vyhubeniu chamby,“ varuje.

Dogo Morris je šéfom skupiny desiatich rybárov, ktorí na jazere práve vyťahujú sieť, ktorú rozprestreli pred šiestimi hodinami. Vytiahnu ju bez veľkého úsilia – je v nej sotva desať kilogramov poteru. „Nemám nič na predaj,“ hovorí Morris tuctu potenciálnych kupcov, ktorí na jeho úlovok čakali. Medzi nimi je aj Raymond Johnson, dodávateľ do niekoľkých hotelov a reštaurácií v meste Blantyre. Čakal na väčší úlovok rýb chamba tri dni, ale márne. „Obchody mi idú zle, moje príjmy klesli o 45 až 50 percent,“ sťažuje sa.

Rybári okolo jazera Malawi, ktorí kedysi prosperovali, si dnes musia nachádzať ďalšie zdroje príjmov, podobne ako Njeleza, ktorý vyrába šperky z perál, aby vôbec vyžil. Niekedy sa mu podarí zohnať nejakého turistu, ktorý si želá výlet po jazere. Potom v noci vyjde na rybolov. Bez veľkej nádeje na úlovok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #rybolov #ryba #jazero #Malawi #chambo