Smog má podľa štúdie vplyv na poznávacie schopnosti

Ak je niekto vystavený dlhodobo smogu, môže si privodiť zhoršenie poznávacích schopností.

04.09.2018 13:10
ekologia, vzduch, smog, čistý vzduch Foto:
Viac ako 80 percent ľudí žijúcich v mestách na celom svete je vystavených nezdravému ovzdušiu. WHO hovorí o neviditeľnom zabijakovi, ktorý ročne pripraví predčasne o život odhadom sedem miliónov ľudí.
debata
Vyplýva to zo štúdie, na ktorej sa podieľali vedci z USA a Číny a pri ktorej štyri roky sledovali matematické a slovné výkony 20-tisíc ľudí.

Vedci sa domnievajú, že negatívny vplyv nekvalitného ovzdušia sa zvyšuje s vekom a prejavuje sa najviac u mužov s nižším vzdelaním.

Štúdia zverejnená v časopise americkej akadémie vied (PNAS) sa zamerala na meranie oxidu siričitého, oxidu dusičitého a prachových častíc s priemerom do desiatich mikrometrov v prostredí, kde žili účastníci štúdie. Nie je však jasné, ktorá z týchto troch škodlivín mala na výsledok štúdie najväčší vplyv. Bokom zostali hodnoty oxidu uhoľnatého, ozónu a väčších prachových častíc.

Autori sa podľa serveru BBC domnievajú, že výsledok má široký dosah, keďže viac ako 80 percent ľudí žijúcich v mestách na celom svete je vystavených nezdravému ovzdušiu. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) hovorí o neviditeľnom zabijakovi, ktorý ročne pripraví predčasne o život odhadom sedem miliónov ľudí. „Prinášame dôkaz, že vplyv smogu na verbálne testy je výraznejší s vekom, a to najmä u mužov s nižším vzdelaním,“ tvrdí štúdia. Smog podľa nej zvyšuje tiež pravdepodobnosť výskytu degeneratívneho ochorenia, ako je Alzheimerova choroba a iné formy demencie.

Použitá vzorka umožnila zistiť vplyvy znečistenia vzduchu na ľudí s ich pribúdajúcim vekom. Výsledky opisujúce vplyv počas životného behu sú úplne nové, povedal jeden z autorov štúdie Xi Chen z univerzity v Yale. Už v minulosti sa robili štúdie vplyvu smogu na človeka a preukázal sa škodlivý vplyv na poznávacie schopnosti študentov.

Nové testovanie bolo vykonané v rokoch 2010 až 2014 u osôb starších ako desať rokov. Kognitívne schopnosti sa merali na základe 24 štandardizo­vaných matematických úloh a 34 slovných poznávacích úloh. „Táto najnovšia štúdia sa zhoduje s predchádzajúcimi výskumami. Nové je na nej to, že sa zameriava na situáciu v Číne a na fakt, že v porovnaní s predchádzajúcimi štúdiami je veľmi podrobná. Nové je aj to, že rozlišuje podľa pohlavia a podľa veku,“ povedal Derrick Ho z hongkonskej technickej univerzity. Zameral sa pritom na extrémne podmienky, ako je smog a jeho vplyv na zdravie.

Zo štatistík vyplýva, že smog predvlani vo svete zabil 4,2 milióna ľudí a že pre znečistené ovzdušie každoročne zomiera predčasne sedem miliónov ľudí. Okolo 91 percent svetovej populácie žije v prostredí, kde škodliviny prevyšujú normy odporúčané WHO. Medzi dvadsiatimi najviac znečistenými mestami je 14 indických, pričom na prvom mieste zoznamu je Kanpur. Znečistený vzduch dýcha vo svete deväť z desiatich ľudí.

Štúdia v závere konštatuje, že zistenia o škodlivom vplyve znečisteného ovzdušia na kognitívne schopnosti, najmä potom na mozog starnúcej populácie, naznačuje, že smog môže mať na spoločnosť oveľa väčší vplyv, ako sa doteraz myslelo. Xi Chen z univerzity v Yale upozornil, že u starších ľudí – v štúdii u tých nad 55 rokov – je vplyv škodlivín ťažké zmierniť. Ide totiž o účinky, ktoré sa kumulujú s vekom.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #štúdia #vedci #smog #výskum #kognitívne schopnosti