O futuristické okuliare Apple Vision Pro nie je záujem. Problémom je vysoká cena

Keď firma v júni minulého roka predstavila okuliare na virtuálnu realitu Vision Pro, neutíchajúci záujem verejnosti vzbudzoval dojem, že môže ísť o produkt, ktorý bude trhať rekordy v predaji. Opak je však pravdou.

30.04.2024 08:00
Apple Vision Pro, headset, virtuálna realita Foto:
Headset na virtuálnu realitu Apple Vision Pro.
debata

Vyzerajú ako lyžiarske okuliare a sú nabité technológiami, z ktorých mnohé ešte len čakajú na svoje využitie. Headset pre virtuálnu realitu Apple Vision Pro dozaista predbehol dobu podobne ako okuliare pre rozšírenú realitu Google Glass. Apple v čase predstavenia demonštroval niekoľko možných využití headsetu. Okrem sledovania filmov a hrania hier ho je možné použiť aj na bežnú prácu, keď nahrádzajú displej na notebooku alebo mobile. Cez okuliare je možné uskutočňovať aj videohovory, pri ktorých sa namiesto skutočnej tváre volaným zobrazuje akýsi virtuálny hologram premietajúci aktuálne pohyby tváre používateľa. Zvuk sa prenáša do uší cez miniatúrne reproduktory, ktoré ho smerujú priamo do zvukovodu. Takáto otvorená konštrukcia umožňuje nositeľovi vnímať aj okolité zvuky.

Na internete sa šírilo množstvo bizarných videí, na ktorých ľudia nosili okuliare v lietadle, vo vlaku či autobuse a rukami dirigenta ovládali menu v telefóne. Ako sa však ukazuje, okuliare sú zatiaľ skôr atrakciou než novodobým hitom, ktorý by Apple prinášal rozpoznateľné zisky. Niektorí analytici poukazujú na problémovo vysokú cenu – 3500 dolárov. Iní zas hovoria o pokročilých technológiách, ktoré nie je možné využívať bez toho, aby neutrpel používateľský komfort. Je to podobné ako pri prvých mobiloch s ohybným displejom, s ktorým bolo treba narábať ako v rukavičkách.

Nabité technológiami, no príliš drahé a nepraktické

Okuliare Vision Pro sú ťažké a nie je ich možné používať bez masívneho pútka okolo hlavy. Nech je vyrobené z akéhokoľvek luxusného materiálu, vždy bude pri dlhom nosení nepohodlné. Navyše okuliare s podporou virtuálnej reality dokážu zmiasť mozog tak veľmi, že nositeľ sa nevyhne bolestiam hlavy, nevoľnosti či únave očí. Bez výnimky. A preto tí, ktorí už podobný headset mali možnosť vyskúšať si dvakrát rozmyslia, či za prémiový headset od Apple zaplatia sumu, za ktorú si kúpia dva či tri nové iPhony.

Podľa analytika Ming-Či Kua sa Apple rozhodol obmedziť výrobu okuliarov o polovicu. Namiesto 700 až 800-tisíc kusov na trh dodá len 400 až 450-tisíc. Dopyt na domácom americkom trhu je údajne slabší než firma očakávala, a preto nepredpokladá výraznejší záujem ani na ďalších trhoch kde okuliare zatiaľ dostupné nie sú. V hre je údajne aj odloženie predstavenia nového modelu Vision Pro 2 počas budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #okuliare #virtuálna realita #Apple Vision Pro