Apple umožní opravovať iPhony aj s použitými dielmi. Má to však háčik

Nahradiť prasknutý displej už bude možné aj s použitým dielom bez straty plnej funkčnosti. Apple uľahčuje prístup k opravám iPhonov aj mimo siete autorizovaných predajní.

14.04.2024 08:00
iPhone 15 Pro, Pro Max, iPhone, Apple Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Praskol vám displej na vašom iPhone? Potom máte v podstate len niekoľko možností na jeho opravu. Buď zavítate do obchodu Apple a cez záruku Apple Care+ (ktorá na Slovensku nie je dostupná) si ho necháte za malý poplatok vymeniť alebo si za opravu zaplatíte plnú sumu. Veľa ľudí sa preto v takýchto prípadoch spolieha na neautorizované servisy, ktoré displej dokážu vymeniť. Má to však jeden háčik. Pri výmene displeja mimo Apple stratíte prístup k niektorým funkciám. Napríklad vám nebude fungovať True Tone – funkcia, ktorá upravuje farby na displeji pre lepšie zobrazenie v rôznych svetelných podmienkach. Prečo je tomu tak?

Všetky komponenty sú priamo spárované s telefónom. Ak dôjde k výmene niektorého z nich, párovanie sa stratí a obnoviť ho dokáže len Apple. Aj preto sa v niektorých prípadoch odporúča návšteva autorizovaného servisu, ktorý cez sériové číslo dokáže nový diel opätovne spojiť s hardvérom. Po novom to však už nebude potrebné. Spárovanie komponentov už nebude musieť vykonávať servis, ale uskutoční sa priamo v telefóne. To okrem iného znamená, že prasknutý displej si budete môcť nechať vymeniť za iný, hoci aj použitý.

Kalibrácia vymeneného dielu prebehne priamo v zariadení

Apple majiteľom iPhonov ponúkne možnosť výmeny displeja, kamery a TouchID senzorov za použité bez straty plnej funkcionality. „Kalibrácia originálnych nových alebo použitých dielov sa uskutoční priamo v zariadení po ich nainštalovaní,“ uvádza Apple. Podstatné je v tomto prípade slovo „originálnych.“ Apple totiž sprísni kontrolu použitých originálnych komponentov pochádzajúcich z iných zariadení. „Ak opravované zariadenie zistí, že nový diel pochádza zo zamknutého alebo odcudzeného zariadenia, možnosti jeho kalibrácie budú obmedzené,“ dodáva firma. Niektoré funkcie displeja, ako spomínaná funkcia TrueTone, nemusia fungovať. Ak však technik v servise alebo priamo majiteľ iPhonu kúpi použitý diel či priamo od Apple alebo iného legitímneho zdroja, po oprave bude fungovať ako nový.

Oprava s využitím „second-hand“ dielov bude dostupná len pre iPhony 15 a novšie. „Tešíme sa, že s novým rozšírením nášho programu opráv môžeme zákazníkom ponúknuť viac možností a predĺžime tak životnosť produktov a dielov,“ komentoval pre denník The Wall Street Journal, viceprezident pre hardvér, John Ternus.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #iPhone 15