V Antarktíde sa odtrhla obria ľadová kryha

V Antarktíde sa minulý týždeň odtrhla obria ľadová kryha s rozlohou 1 636 kilometrov štvorcových, čo je územie väčšie ako štyri Bratislavy dokopy. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vedcov z austrálskeho antarktického programu, ktorí oblasť dlhodobo sledujú.

01.10.2019 14:45
antarctic Foto:
Obrovská ľadová kryha, ktorá sa odtrhla od ľadovca v Antarktíde, má rozmery väčšie ako štyri Bratislavy.
debata (2)

Podľa nich táto udalosť nesúvisí s klimatickými zmenami, ale je časťou normálneho cyklu šelfových ľadovcov.

„Očakávali sme, že sa to stane, aj keď nie presne v tom mieste. Domnievali sme sa, že sa veľký ľadovec odtrhne niekedy medzi rokmi 2010 až 2015,“ uviedla glaciologička Helen Amanda Frickerová. „Nemyslíme ale, že to má súvislosť s klimatickými zmenami. Je to súčasť normálneho cyklu šelfových ľadovcov, u ktorých pozorujeme takéto udalosti každých 60 až 70 rokov,“ dodala Frickerová.

Tabuľkový ľadovec označený vedcami D-28 sa oddelil 26. septembra od Ameryho šelfového ľadovca vo východnej Antarktíde, ktorý vedci sledujú od 60. rokov minulého storočia. Posledná väčšia ľadová kryha sa na tomto ľadovci oddelila v roku 1964.

Podľa ďalšieho glaciológa z austrálskeho antarktického programu Bena Galton-Fenziho odlomenie obrej ľadovej kryhy neovplyvní priamo hladinu mora, pretože šelfový ľadovec už bol plávajúci, podobne ako kocka ľadu v pohári vody," uviedol Galton-Fenzy.

Podľa vedeckej štúdie uverejnenej vlani v júni v časopise Nature sa roztopili v Antarktíde od roku 1992 tri bilióny ton ľadu, čo je množstvo schopné zdvihnúť hladiny oceánov o takmer osem milimetrov. Za predchádzajúcich päť rokov sa topenie podľa tejto štúdie zrýchlilo.

Antarktída je z 98 percent pokrytá ľadovým štítom a celý kontinent, obklopený oceánmi, predstavuje 90 percent pevninských ľadovcov planéty. Antarktída je tiež najväčším rezervoárom sladkej vody. Keby sa všetok tamojší ľad roztopil, zdvihla by sa hladina oceánov o takmer 60 metrov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ľadovec #vedci #Antarktída #klimatické zmeny #ľadová kryha