VIDEO: Názov búrky. Prečo je to Sabine aj Ciara?

Búrka, ktorá sa prihnala na západ Európy, sa v rôznych krajinách volá inak. V Nemecku je to Sabine, v Británii, Holandsku alebo Írsku Ciara.

09.02.2020 16:53
tropická búrka / Barry / Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (2)

Agentúra DPA v tejto súvislosti píše, že od roku 2002 si ľudia môžu názvy tlakových níží a výšok za poplatok „rezervovať“ u Ústave meteorológie berlínskej Slobodnej univerzity.

Objednať si meno pre tlakovú výš stojí asi 356 eur, pre níž necelých 237 eur. Tento rok nesú níže ženské mená, názov súčasnej búrky pochádza od istej Sabine Kaufmannovej. Žiadne podrobnosti o nej meteorologický inštitút Slobodnej univerzity nezverejnil.

S menom Ciara prišiel britský meteorologický ústav. Odborníci vyberajú pre búrky jednoduché mená, aby to uľahčilo komunikáciu s verejnosťou.

V Nemecku s nápadom dávať tlakovým nížam a výškam mená prišla v roku 1954 vtedajšia študentka a neskoršie hlásateľka predpovede počasia vo verejnoprávnej televízii ZDF Karla Wegeová. Navrhla, aby níže niesli ženské mená, výš mužské.

Tento zvyk sa udržal do roku 1998, kedy narazil na odpor feministiek. V reakcii na to meteorológovia používanie mužských a ženských mien pre označovanie tlakových výškok a níží striedajú. V rokoch s párnym letopočtom, teda aj v roku 2020, sa budú níže volať po ženách, výše po mužoch. Budúci rok to bude zase naopak.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #búrka #Európa #Ciara #Sabine