Ruskí vedci hlásia čoraz viac prípadov kanibalizmu ľadových medveďov

Ruskí vedci zaznamenávajú v posledných rokoch stále viac prípadov kanibalizmu medzi ľadovými medveďmi.

01.03.2020 18:10
ľadové medvede. ľadový medveď Foto:
Ilustračné foto.
debata

Či to súvisí len s klimatickými zmenami, jasné podľa Severcovovho ústavu ekológie a evolúcie nie je, napísala agentúra DPA.

„V niektorých ročných obdobiach je málo potravy. To potom väčší samci napadajú samice s mladými,“ uviedol Ilja Mordvincev zo Severcovovho ústavu. Bežne ľadové medvede lovia na zamrznutých moriach plutvonožcov, ako sú tulene. Pretože ale Severný ľadový oceán teraz dostatočne nezamŕza, vydávajú sa medvede hľadať potravu na pevninu. V posledných mesiacoch sa v mnohých prípadoch stalo, že sa tieto šelmy priblížili k ľudským obydliam. To sa podľa Mordvinceva stáva čoraz častejšie.

Mordvincev sa domnieva, že medvede sa prispôsobujú rastúcim teplotám, čo vedie aj k prípadom kanibalizmu. K jedeniu sa navzájom u medveďov vždy dochádzalo, terajší nárast je ale podľa tohto vedca dôvodom na obavy.

Niektorí odborníci to vysvetľujú aj tým, že ako sa rozširuje ľudská populácia do teritórií obývaných medveďmi, uniká kanibalizmus horšie ľudskej pozornosti. „Predtým nebolo v Arktíde toľko ľudí, aby mohli prípady kanibalizmu zaznamenať. Teraz také upozornenia nechodia len od vedcov,“ dodal Mordvincev, ktorý spomenul hlásenie od ťažiarov či vojakov. Konkrétne čísla ale nezmienil.

Zdravotný stav ľadových medveďov v Rusku hodnotí Mordvincev ako dobrý, v sledovaných regiónoch nebol nájdený žiadny mŕtvy kus, ktorý by vykazoval ako príčinu uhynutia vyčerpanie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vedci #klimatické zmeny #ľadový medveď #polárny