Vedci počítajú populáciu afrických slonov vďaka snímkam z družice

Vedci prišli s novým nástrojom v boji proti vymieraniu populácie slonov v Afrike a vyvinuli spôsob, ako presne spočítať množstvo zvierat na jednotlivých miestach kontinentu vďaka snímkam z družice.

27.01.2021 06:00
satelit Foto:
debata (3)

Britský tím informatikov dokázal naprogramovať systém, vďaka ktorému počítače dovedú na satelitných snímkach savany jednotlivé slony objaviť. Prelomová metóda podľa serveru BBC umožní presne stanoviť počet chobotnatcov na ploche o rozlohe 5000 štvorcových kilometrov za jediný deň.

Snímky povrchu zeme, ktoré s vysokým rozlíšením vykonáva satelit Worldview 3 obiehajúci vo výške 600 kilometrov, odborníci podrobne zanalyzovali a počítače postupne naprogramovali tak, aby dokázali zvieratá rozoznať.

„Jednoducho tomu algoritmu dávame príklady a hovoríme mu: toto je slon a toto slon nie je… Týmto spôsobom naučíme stroj rozlišovať tie najmenšie podrobnosti, ktoré by sme voľným okom nezachytili,“ citovala BBC inžinierku Oľgu Isupovovou z univerzity v britskom Bathe, ktorá tím výskumníkov vedie.

Metódu si vedci otestovali v juhoafrickom národnom parku Addo. „Vyskytuje sa tam veľké množstvo slonov. A sú tam plochy s porastom aj otvorené trávnaté savany, takže je to skvelé miesto, kde môžeme náš postup vyskúšať,“ uviedla zoologička Isla Duporgeová z univerzity v Oxforde. Podľa nej test dopadol dobre a ochranári už prejavili záujem uviesť metódu do praxe.

Pre počítanie populácií ohrozených zvierat sa teraz používajú prelety lietadlami, tie ale majú svoje obmedzenia. Komplikované je napríklad počítanie v pohraničných oblastiach, navyše ide o zdĺhavú metódu, kde nemožno úplne zohľadniť pohyb jednotlivých stád a vyhnúť sa tomu, že niektoré zvieratá budú započítané dvakrát – alebo vôbec. Satelit ale snímky kontinentu zaobstará za niekoľko minút.

Populácia slonov sa v Afrike v posledných rokoch rapídne zmenšila, vo voľnej prírode ich teraz žije asi 40– až 50-tisíc a sú považované za ohrozený druh. „Presné monitorovanie je nevyhnutné preto, aby sme mohli druh zachrániť. Musíme vedieť, kde sa zvieratá pohybujú a koľko ich je,“ povedala Isupovová. Kľúčové sú presné dáta napríklad na boj s pytliakmi.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #vedci #družica #slon #nástroj