Počet lietajúceho hmyzu v Británii klesol od roku 2004 o 60 percent, tvrdí štúdia

Populácia lietajúceho hmyzu v Británii od roku 2004 klesla takmer o 60 percent. Vyplýva to z prieskumu, o ktorom informoval server denníka The Guardian a pri ktorom dobrovoľníci vlani v lete počítali jednotlivý zrazený hmyz na poznávacích značkách automobilov.

20.05.2022 06:00
hmyz Foto:
debata (1)

Prieskum je podľa vedcov treba opakovať viackrát, aby boli čísla spoľahlivejšie. Výsledky ale už teraz zodpovedajú údajom o úbytku hmyzu v iných krajinách.

Výsledky získané z mnohých tisíc ciest autom po Británii ukazujú úbytok o 65 percent v Anglicku, 55 percent vo Walese a 28 percent v Škótsku. Aj keď vedci zatiaľ zorganizovali len dva takéto verejné prieskumy, a je teda možné, že išlo o výnimočne dobré, či naopak zlé roky pre hmyz, podobné výsledky priniesli aj prieskumy v iných európskych krajinách.

dinosaurus Čítajte aj Paleontológovia v Patagónii objavili doposiaľ najväčšieho megaraptora

Napríklad dánska štúdia, vychádzajúca z dát z rokov 1997 až 2017, hovorí o úbytku v populácii lietajúceho hmyzu na dánskom vidieku až o 80 percent, a to vplyvom poľnohospodárskych pesticídov a hnojív.

Hmyz je kľúčový pre zdravé životné prostredie, pretože recykluje organickú hmotu, opeľuje rastliny a drží pod kontrolou škodcov. Za jeho úbytok podľa nedávnej štúdie londýnskej univerzity UCL, o ktorej informoval server , môže intenzívne poľnohospodárstvo a globálne otepľovanie.

20-tucniaky 3x Čítajte aj Tučniak obrovský by mohol o 30 až 40 rokov úplne vyhynúť, varujú vedci

„Kvôli zdraviu a blahobytu ďalších generácií už nemôžeme ďalej odkladať riešenie. Je absolútne zásadné, aby sme zastavili úpadok biodiverzity. Vyžaduje si to politickú aj spoločenskú reakciu,“ povedal denníku The Guardian Matt Shardlow z organizácie Buglife. Tá spoluorganizovala britský výskum.

Organizácia Buglife tiež uviedla, že okrem reakcie vlád a radníc môže pomôcť každý tým, že na svojej záhrade nechá rásť dlhšiu trávu a zaseje lúčne a divoké kvety. „Keby každá záhrada mala malú plochu pre hmyz, dohromady by tvorili pravdepodobne najväčšie prirodzené prostredie na svete,“ uviedla organizácia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #hmyz #vedci #lietajúci hmyz