Dávni Európania bežne jedávali morské riasy a vodné rastliny, ukázal rozbor zubného kameňa

V jedálničku ľudí na Západe sa v súčasnosti morské riasy objavujú skôr výnimočne, ale naši predkovia, ktorí žili v Európe pred zhruba 8 000 rokmi, konzumovali riasy a ďalšie vodné rastliny bežne. Dôkazy našli archeológovia, ktorí skúmali zubný kameň v chrupe asi troch desiatok dávnych obyvateľov starého kontinentu.

08.11.2023 10:46
morské riasy Foto:
Ilustračná snímka
debata

Vo väčšine vzoriek objavili chemické markery, ktoré ukazujú, že vodné rastliny boli obvyklou súčasťou stravy, napísal server stanice CNN.

Štúdia zverejnená v odbornom periodiku Nature Communications sa zamerala na zloženie zubného kameňa v nájdených kostrových pozostatkoch starých 2 000 až 8 000 rokov z archeologických nálezísk od Španielska po Litvu. Z 37 skúmaných vzoriek sa ukazovatele dokazujúce konzumáciu rias objavili v 26 prípadoch.

zlatý kůň, lebka, Kostrové pozostatky, homo sapiens Čítajte aj Vedci zrekonštruovali tvár najstaršej ženy druhu Homo sapiens. Lebku našli v Česku

„(Zubný kameň) slúži ako lapač pre všetok materiál, ktorý prejde ústami,“ vysvetlila jedna z autoriek výskumu Karen Hardyová z univerzity v Glasgowe. Práve preto sa z neho podľa vedcov dá čiastočne odvodiť, čo našim predkom slúžilo ako potrava. Riasy a vodné rastliny pritom majú „špecifické, nezvyčajné a komplexné chemické zloženie“, ktoré možno vystopovať relatívne dobre.

„Silno to naznačuje, že dávne populácie si boli relatívne dobre vedomé výživovej hodnoty rias,“ domnieva sa ďalší spoluautor výskumu Stephen Buckley z univerzity v Yorku. Konkrétne analýza ukázala, že ľudia okrem iného jedli červené, zelené i hnedé riasy, ale tiež sladkovodné rastliny príbuzné leknínom alebo tak zvanú morskú kapustu, odborne katrán prímorský.

Neandertálci Čítajte aj Neandertálci lovili veľkých predátorov dávno pred homo sapiens, odhalila štúdia
debata chyba
Viac na túto tému: #archeológia #Európania #morské riasy