Štart nosnej rakety Angara z kozmodrómu Vostočnyj opäť odložili

Prvý skúšobný štart ťažkej rakety Angara-A5 z kozmodrómu Vostočnyj v Amurskej oblasti na Ďalekom východe bol v stredu opäť odložený, a to minimálne o ďalších 24 hodín, oznámili ruské tlačové agentúry.

10.04.2024 14:35
Angara-A5, raketa vesmírna Foto: ,
Štart ťažkej ruskej nosnej rakety Angara-A5 s testovacím nákladom z kozmodrómu Vostočnyj opäť odložili. 10. 4. 2024
debata

Pôvodne bol štart naplánovaný na utorok, ale dve minúty pred stanoveným časom bol automaticky zrušený, kvôli chybe na palivovom systéme. Nový pokus o štart má podľa šéfa ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Jurija Borisova nasledovať vo štvrtok napoludnie moskovského času (11.00 SELČ).

"Bol vydaný povel: Zrušenie štartu. Vedúci prác sa majú pripraviť na dvadsaťštyriho­dinový odklad, "odznelo na kozmodróme počas predštartovej prípravy podľa spravodajcov agentúr TASS a Interfax.

„Je veľmi pravdepodobné, že po analýze všetkých dát a záverov štátnej komisie sa pokúsime zopakovať pokus o štart zajtra v rovnakom čase,“ povedal neskôr riaditeľ Roskosmosu novinárom. Dnešný odklad si podľa neho vynútila ďalšia technická porucha, odhalená počas príprav na štart.

Mesiac čiastočne zakrýva slnko počas úplného...
Mesiac čiastočne zakrýva slnko počas úplného...
+10Mesiac takmer zakrýva Slnko počas úplného...

„Išlo o poruchu v systéme kontrolujúcom zabehnutie motora. Pravdepodobne to bola chyba počítačového programu, ktorá určite bude ešte dnes odhalená. Nenastali nezvratné procesy, ktoré by vyžadovali rozmontovať raketu,“ povedal Borisov podľa TASS.

Rusko v minulosti vykonalo tri testy Angary-A5 z kozmodrómu Pleseck, ktorý sa nachádza na severe európskej časti Ruska.

Ťažký nosič Angara-A5 je prvou raketou svojho druhu vyrobenou v Rusku od rozpadu Sovietskeho zväzu. Nahradiť má staršie rakety Proton a podľa serveru Meduza je predstavený ako „ekologicky čistá“ raketa, ktorá nevyužíva toxické zložky paliva. Jej vývoj oneskorili okrem iného technické problémy, vrátane zistení závady motorov, ktoré by podľa odborníkov mohli raketu počas letu zničiť.

K meškaniu prispel aj korupčný škandál v ruskom vesmírnom programe v súvislosti s budovaním kozmodrómu Vostočnyj. Rôzne typy rakiet Angara majú nosnosť od 3,5 tony do 38 ton. Hlavným odberateľom týchto rakiet je podľa agentúry Interfax ruské ministerstvo obrany.

raketa angara rusko Čítajte viac Rusko na poslednú chvíľu zrušilo štart rakety Angara-A5 z novej odpaľovacej rampy
debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vesmír #vesmírna raketa