Deti na internete zverejňujú aj to čo by nemali

Najnovšie prieskumy ukazujú, že až dve tretiny detí na internete zverejnili fotografiu, ktorú by svojim rodičom neukázali. Polovica žiakov nepovažuje svoje informácie na internete vrátane fotiek a osobných údajov za rizikové.

07.02.2010 10:00
internet, počítač, dieťa, bezpečnosť na... Foto:
Ilustračné foto
debata

Agentúra AKO na podnet spoločnosti Microsoft zorganizovala dotazníkový prieskum medzi žiakmi druhého stupňa základných škôl s cieľom zistiť úroveň znalostí detí o rizikách pri používaní internetu a o prevencii zneužívania údajov. Alarmujúce výsledky publikovala pri okrúhlom stole vrámci projektu Bezpečne na internete pri príležitosti blížiaceho sa Európskeho dňa bezpečného internetu, ktorý je Európskou úniou vyhlásený na 9. februára.

Až šesť z desiatich detí už niekedy na internete zverejnilo fotografie, ktoré by za bežných okolností svojim rodičom neukázali. Dve tretiny žiakov pritom na internet umiestnili aj svoje osobné údaje ako napríklad adresu, telefón či e-mail. Najčastejšie k tomu využili sociálne siete typu Facebook alebo u nás najpopulárnejší Azet. Dôsledkov tohto konania si pritom bola vedomá len polovica opýtaných. Druhá polovica detí nepovažovala za rizikové zverejňovať svoje osobné údaje a fotografie na internete. Príčinou sú hlavne malé skúsenosti s konkrétnymi prípadmi zneužitia údajov.

Žiaci odpovedali aj na otázku, či vedia ako zabrániť zneužitiu dát na internete. Viac než polovica z nich odpovedala záporne, ďalších 26 percent opýtaných uviedlo, že nie je potrebné robiť nič. O možnej prevencii uvažovalo len 23 percent detí.

Deti trávia najviac času na chatoch, poradia si aj s online nákupmi
Všetky deti, ktoré sa do prieskumu zapojili, už pravidelne používajú internet. Najviac času pritom trávia online chatovaním, vyhľadávaním informácií, hraním online hier alebo sťahovaním hudby. Traja z desiatich opýtaných zvládnu aj online nakupovanie. Aj to svedčí o vysokej digitálnej gramotnosti súčasnej mladej generácie, ktorá s počítačmi vyrastala od útleho detstva.

Prieskum sa konal medzi 308 žiakmi druhého stupňa základných škôl vo veku od 10 do 16 rokov v troch mestách, v Piešťanoch, Nových Zámkoch a Košiciach. Takmer rovnaké zastúpenie mali v prieskume chlapci a dievčatá.

Povedomie o rizikách majú zvýšiť školenia či predmet mediálna výchova
Vrámci projektu Bezpečne na internete spúšťa jeho realizátor sériu školení zameraných na bezpečné používanie technológií v rodine. „Je veľmi dôležité poznať pravidlá a dodržiavať ich, rovnako dôležité však je aj vytvoriť v rodine atmosféru dôvery a s deťmi otvorene komunikovať o tom, čo na internete robia a aké situácie pri tom zažívajú,“ uviedol generálny riaditeľ Microsoftu, Peter Čerešník. Školenia budú spočiatku organizované len pre zamestnancov partnerských spoločností. Pre ostatnú verejnosť sú pripravené tematické stránky.

Konkrétne prípady z praxe prezentovala aj riaditeľka Základnej školy v Bošanoch, Jana Kontúrová, podľa ktorej trávia ich žiaci veľa času na sociálnych sieťach. Tie využívajú aj na komunikáciu s učiteľmi pri riešení problémov v škole či doma. „Najväčším rizikom na internete sú užívatelia, ktorí nerozmýšľajú o dôsledkoch svojho konania. Preto hlavným bodom, o ktorý sa opiera naša škola v problematike bezpečnosti je oblasť výchovy a vzdelávania,“ dodáva ďalej. Žiaci, v súčasnosti už siedmej triedy, tejto školy používajú na vyučovaní notebooky. Viac informácií sme priniesli v minulom roku.

Deti na základných a stredných školách majú možnosť naučiť zodpovednému prístupu k médiám a mediálnym obsahom vrámci predmetu mediálna výchova, ktorý je do obsahu vzdelávania začlenený ako prierezová téma a môže sa vyučovať v rámci jednotlivých učebných predmetov alebo formou samostatných kurzov či samostatného voliteľného predmetu.

debata chyba