Japonská agentúra JAXA vypla svoj modul na Mesiaci, šetrí batériu

Japonská vesmírna agentúra JAXA oznámila, že minulý týždeň necelé tri hodiny po pristátí modulu SLIM na Mesiaci vypla jeho napájanie elektrinou, aby šetrila batériu pre prípadný reštart. Existuje šanca, že SLIM, ktorý má problémy s fungovaním solárneho panela, bude oživený, uviedla v utorok JAXA podľa agentúry AFP.

22.01.2024 10:00 , aktualizované: 23.01.2024 17:30
SLIM, modul Foto:
Ilustrácia japonského modulu SLIM na Mesiaci.
debata (5)

SLIM pristál na mesačnom povrchu v piatok o 16.20 h SEČ. Japonsko sa tak stalo piatym štátom sveta, ktorý dokázal dopraviť svoje zariadenie na prirodzenú obežnicu Zeme. Riadiace stredisko sa po pristátí dokázalo s modulom spojiť, jeho solárny panel ale nezačal generovať elektrinu. „Batéria bola vypnutá, keď zostávalo 12 percent energie,“ oznámila JAXA.

„Podľa telemetrických údajov sú solárne články modulu SLIM otočené smerom na západ. Ak slnečné svetlo bude dopadať na Mesiac zo západu, domnievame sa, že bude možné generovať elektrinu. V tejto chvíli sa pripravujeme na obnovenie prevádzky,“ uviedla japonská vesmírna agentúra.

JAXA tiež informovala, že sa jej podarilo dokončiť prenos dát a snímok získaných pri pristávaní a potom na mesačnom povrchu.

SLIM, rover, JAXA, modul Čítajte viac Japonský modul SLIM úspešne pristál na Mesiaci

Modul SLIM pristál v kráteri Shioli, ktorý má šírku 300 metrov a leží v mesačnom mori Mare Nectaris na privrátenej strane Mesiaca. JAXA sa teraz chystá analyzovať získané dáta, aby zistila, či sa misii podarilo splniť úlohu, ktorou bolo dosadiť na mesačný povrch maximálne 100 metrov od zvoleného miesta.

Podľa agentúry JAXA vyšli z modulu po pristátí dve miniatúrne vozidlá. Jedno z nich, nazvané SORA-Q, je len o málo väčšie ako tenisová loptička a bolo skonštruované tak, aby pri pohybe po mesačnom povrchu menilo podľa potreby svoj pôvodne guľovitý tvar.

Hlavným cieľom japonskej misie je otestovať novú pristávaciu technológiu. Má tiež skúmať pôvod Mesiaca a potvrdiť možnú prítomnosť vody.

V oblasti južného pólu Mesiaca vlani úspešne pristál indický modul Vikrám, ruskej Lune-25 sa naopak pristátie nedarilo. Dopraviť svoju technológiu na Mesiac dokázali okrem Indie už skôr Spojené štáty, Rusko (Sovietsky zväz) a Čína.

modul Peregrine Čítajte aj V atmosfére po neúspešnom pokuse o pristátie na Mesiaci zhorel modul Peregrine
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #vesmír #mesiac #JAXA #modul SLIM