Japonský modul SLIM úspešne pristál na Mesiaci

Japonský pristávací modul SLIM sa v piatok dostal na povrch Mesiaca. Oznámila to Japonská agentúra pre výskum vesmíru (JAXA) s tým, že preveruje stav sondy.

19.01.2024 16:55
SLIM, rover, JAXA, modul Foto: ,
Na tomto obrázku zo živého vysielania, ktorý zverejnila JAXA, vidno obrazovku zobrazujúcu informácie o pristátí, keď sa robotický mesačný rover SLIM pokúšal o pristátie na Mesiaci.
debata

„Na základe údajov z obrazovky sa zdá, že SLIM pristál na Mesiaci. Jeho stav preverujeme,“ povedal Šin Toriumi z JAXA.

Pristávací modul svoj zostup za pomoci motorov začal v sobotu krátko po polnoci japonského času (16.00 h SEČ), uviedla JAXA. Klesal rýchlosťou približne 1700 metrov za sekundu, čo je približne sedemkrát rýchlejšie než dopravné lietadlo, uviedol profesor Osamu Mori z tejto agentúry.

raketa vesmírna, spacex, axiom, ax-3 Čítajte viac K ISS zamierila posádka tretej komerčnej misie spoločnosti Axiom Space

SLIM pri pristávaní využíval novú technológiu. V porovnaní s inými modulmi, ktoré na Mesiaci pristáli aj niekoľko kilometrov od plánovaného miesta, by odchýlka nemala prevýšiť 100 metrov.

Modul je výsledkom dvoch desaťročí práce v japonskej vesmírnej agentúre. Nosná raketa H2A odštartovala vlani začiatkom septembra. Na Mesiaci doteraz úspešne pristáli len zariadenia bývalého Sovietskeho zväzu, Spojených štátov, Číny a Indie.

Hlavným cieľom japonskej misie je otestovať novú pristávaciu technológiu. Tiež má skúmať pôvod Mesiaca a potvrdiť možnú prítomnosť vody, ktorá by sa podľa vedcov mohla v budúcnosti stať kľúčom k vybudovaniu základní. Povrch Mesiaca síce pripomína púšť, ale na póloch, kde je terén členitý a preniká tam málo slnečného svetla, sú aj oblasti, kde by sa podľa nich voda mohla nachádzať.

japonsko, raketa vesmírna Čítajte aj Japonsko opäť odložilo štart lunárnej misie pre zlé poveternostné podmienky
debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #vesmír #mesiac #pristátie na Mesiaci #modul SLIM