Záchrana bieleho nosorožca má svetlú budúcnosť. Vedci úspešne preniesli embryo

Medzinárodnému vedeckému tímu BioRescue, ktorý sa pred vyhynutím snaží zachrániť nosorožca bieleho severného, sa prvýkrát podarilo úspešne vložiť embryo do tela nosorožčej samice. Metódu, ktorá vychádza z ľudskej asistovanej reprodukcie, odborníci vyskúšali s embryom nosorožca bieleho južného.

24.01.2024 15:36
debata

Gravidná samica ale neskôr uhynula na infekciu súvisiacu so záplavami, uviedli vedci na dnešnej tlačovej konferencii v Berlíne. Na svete žijú už len dve samice nosorožca bieleho severného, a to Fatu a Nájin narodené vo Dvore Králové.

Za dverami ZOO: Prečo nosorožce milujú bahenné kúpele?
Video
Nosorožce sú jedny z najväčších žijúcich suchozemských cicavcov. Milujú bahenné kúpele a poobednú siestu. Samica nosorožca nosí mláďa v brušku od 15 do 18 mesiacov. Všetko však závisí od druhu nosorožca. Mláďatá sa rodia bez rohov, tie im dorastajú až počas života. Puto matky a mláďatka je veľmi silné a matky si svoje mladé roky ochraňujú. Vedeli ste, že ak by nosorožec stúpil človeku na nohu, nemalo by to vôbec bolieť? Zaujímavé, však? Pozrite si reláciu Za dverami ZOO.

Šéf projektu BioRescue Thomas Hildebrandt verí, že prvé mláďa nosorožca bieleho severného by sa mohlo narodiť o dva až tri roky. Narodenie takmer vyhynutého zvieraťa očakáva do troch rokov tiež vedúci medzinárodných projektov ZOO Dvor Králové Ján Stejskal. „To je optimistický odhad,“ povedal dnes v Berlíne ČTK.

„Trvalo veľa rokov, kým sa nám to podarilo. Sme nadšení, že teraz máme dôkaz, že tento prístup funguje. Je pre nás horúce, že tento míľnik bol potvrdený za tragických okolností, pri ktorých došlo k úhynu náhradnej matky a mláďaťa. Som si ale istý, že tento úspešný krok je obratom v snahách o záchranu severných bielych nosorožcov a stredoafrických ekosystémov,“ povedal Hildebrandt o prenose embryí. Táto technika dobre funguje u ľudí a tiež u domestikovaných zvierat, v prípade dvojtonových nosorožcov bola ale úplne neprebádaná.

Členovia kriketového tímu Maasai Warriors s... Foto: Reuters, THOMAS MUKOYA
Keňa, kriket, nosorožec Členovia kriketového tímu Maasai Warriors s posledným prežívajúcim mužským bielym nosorožcom menom Sudan po zápase s tímom, zloženým z britských vojakov - v národnom parku Laikipia v Keni.

Hildebrandt povedal, že úspech prišiel v pravý čas, pretože vedci ponáhľajú, aby sa mláďa nosorožca bieleho severného narodilo skoro. „Chceli by sme, aby mláďatá ešte žili spoločne s Nájin a Fatu, aby sa naučila sociálnemu správaniu svojho druhu. Hoci embryá môžu byť uchovávané v tekutom dusíku po veľmi dlhý čas, ponáhľame sa, aby sme priviedli na svet mláďa severného bieleho nosorožca – po tomto prvom úspešnom embryotransfere sa to môže stať realitou o dva až tri roky,“ dodal.

Mláďa nosorožca ostronosého chce prebudiť matku
Video
Nosorožce a slony sa ocitli na pokraji vyhynutia pre pytliactvo a vymyslené fámy a účinkoch práškov z rohov.

Podľa riaditeľa kráľovdvorskej zoo Premysla Rabasa majú vedci naplnenie projektu na dosah. „Ušli sme za posledných pár rokov veľký kus cesty a urobili rad významných krokov. Naučiť sa odoberať vajíčka nosorožca, prevážať ich z Afriky do Európy, oplodniť uchovaným spermiám a tiež zamraziť. Teraz sa podarilo úspešne vložiť do náhradnej matky ľahšie dostupné embryo príbuzného južného bieleho nosorožca. Je to naozaj predposledný krok. Zostáva nám to isté dokázať s embryom severného nosorožca,“ uviedol vo vyhlásení.

nosorozec Čítajte aj Nosorožcom sa v uplynulom storočí skrátili rohy, zrejme kvôli pytliakom

Český Safari Park – Dvůr Králové, ako Rabas pripomenul, je jediné miesto na svete, kde sa v minulosti podarilo prirodzene rozmnožiť nosorožca bieleho severného. „Aj vďaka tomu a predovšetkým vďaka ohromnému úsiliu medzinárodného tímu odborníkov sa teraz môže s pomocou asistovanej reprodukcie podariť zachrániť fakticky vychudnutý druh,“ dodal Rabas.

Fatu a Nájin, poslední dvaja známi zástupcovia nosorožca bieleho severného, žijú v kenskej rezervácii Ol Pejeta. Práve tu vedci vykonali vlani 24. septembra prelomový zákrok, keď vložili dve embryá do tela Curry, samice nosorožca bieleho južného. Embryá odborníci vytvorili spojením vajíčka a spermie v talianskom laboratóriu Avantea v Cremone.

Čierny nosorožec bez rohu.
Omámený nosorožec padá na zem a pracovníci mu...
+9Odrezané rohy nosorožcov.

Od septembra do novembra bola Curra nepretržite sledovaná. Samec nosorožca bieleho južného Ouwan, ktorý je sterilný a ktorý vedcom svojím záujmom o samicu slúžil ako indikátor ideálneho času pre prenos embrya, sa samici skutočne prestal venovať. To bola prvá známka možnej úspešnej gravidity.

Naplánovanému vyšetreniu na konci novembra sa ale Curra nedožila, pretože uhynula. Oblasť Ol Pejety zasiahli extrémne dažde, ktoré podľa vedcov pravdepodobne súvisia so zmenou klímy. Voda zaplavila časť výbehu, čo prispelo k rozšíreniu baktériovej infekcie. Na baktériovú infekciu uhynul aj Ouwan.

V Currinej maternici vedci zistili 6,4 centimetra veľký plod samčieho pohlavia. Rozbor DNA v Berlíne na začiatku januára potvrdil, že plod pochádzal z embrya, ktoré vedci do tela samice vložili.

BioRescue teraz hľadá nového takzvaného indikatívneho samca, ktorý bude schopný určiť vhodný moment, v ktorom je náhradná matka najlepšie schopná prijať vkladané embryo. Tím tiež hľadá ďalšiu náhradnú mamu, ktorá doplní už vybrané samice. Tieto kroky zaberú mnoho mesiacov a až po nich bude nasledovať prenos embrya severného bieleho nosorožca. Plod odnosí samica nosorožca bieleho južného, pretože Fatu ani Nájin toho už nie sú schopné.

debata chyba
Viac na túto tému: #nosorožec #severný biely nosorožec #ohrozené druhy