Najvyššia sopka Eurázie vychrlila popol do výšky 13 km. Úrady uzavreli škôlky, školy a cesty

Sopka Kľučevskaja na ruskom polostrove Kamčatka vychrlila dnes ráno stĺp popola do výšky až 13 kilometrov nad hladinou mora, uviedla agentúra Interfax s odvolaním sa na kamčatskú pobočku ministerstva pre mimoriadne situácie. Pre leteckú dopravu v mieste platí "červený poplach", teda najnaliehavejšia výstraha nabádajúca vyhnúť sa nebezpečenstvu v podobe oblaku sopečného popola.

01.11.2023 15:20 , aktualizované: 20:44
Rusko Sopka Kľučevská Erupcia Foto: ,
Kľučevská sopka chrlí popol počas erupcie na ruskom polostrove Kamčatka v stredu 1. novembra 2023. Úrady uzatvorili školy v dvoch mestách.
debata (4)

„Oblak popola sa šíri juhovýchodným smerom k Tichému oceánu. Na ceste má dedinu Nikolskoje. Nie je vylúčené, že tam môže padať menšie množstvo popola,“ uviedlo ministerstvo.

Kľučevská sopka počas utorka chrlila popol štyrikrát, a to až do 13-kilometrovej výšky. Popol padal aj na dve obce, Lazo a Atlasovo. Úrady varovali miestnych obyvateľov a turistov, aby sa k sopke kvôli erupciám nepribližovali.

Úrady tiež uzavreli škôlky, školy a cesty. Jedinú významnú cestu v oblasti spájajúcu dedinu Usť-Kamčatsk s dedinou Ključi a ďalšími obcami na juhu polostrova podľa agentúry TASS zavalil bahnotok v dôsledku erupcií. Cesta vedie niekoľko desiatok kilometrov severne od vrcholu vulkánu, Ključi s populáciou 4500 ľudí od neho leží 30 kilometrov.

Kamčatka, ktorá leží v severozápadnom cípe Tichého oceánu, patrí k najaktívnejším seizmickým oblastiam sveta. Na polostrove je okolo 200 sopiek, z ktorých je 29 činných. Najvyššia z nich, Kľučevskaja, dosahuje výšku 4750 metrov. Mohutný vulkán, patriaci k najaktívnejším sopkám na Zemi, sa nachádza asi 360 kilometrov od krajského centra, Petropavlovska-Kamčatského.

Posledná aktivita sopky sa začala tento rok v júni, píšu ruské médiá. Sopka niekoľko posledných týždňov pravidelne chrlí oblaky popola, niekedy aj niekoľkokrát denne.

vezuv Čítajte viac Autentické zábery na kráter sopky Vezuv. Označujú ju za jednu z najnebezpečnejších sopiek sveta
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sopka #kamčatka #Kľučevská sopka #Kľučevskaja