Sonda Voyager 1 po piatich mesiacoch poslala na Zem čitateľné dáta

Sonda Voyager 1 prvýkrát po piatich mesiacoch vyslala k Zemi čitateľné dáta. Uviedol to americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), podľa ktorého vedecký modul, ktorý sa momentálne nachádza asi 24 miliárd kilometrov od našej planéty, neposielal pre poruchu spoľahlivé údaje od vlaňajšieho novembra.

23.04.2024 17:15
Sonda Voyager Foto:
Umelecká vizualizácia sondy Voyager 1, najvzdialenejšieho ľudského objektu vo vesmíre.
debata (1)

Voyager 1, vyslaný do vesmíru pred viac ako 46 rokmi, stále dokázal prijímať pokyny od tímov NASA a podľa všetkého normálne fungoval, späť ale nevysielal vedecké údaje či údaje o svojom technickom stave. Problém spočíval v čipe v jednom z palubných počítačov, ktorý má na starosti formátovanie vedeckých a technických dát pred ich odoslaním na Zem.

Čip sa opraviť nepodarilo, dotyčný kód sa ale zo Zeme programátorom podarilo presunúť na iné miesto v pamäti príslušného počítača. NASA podotkla, že signálu trvá 22,5 hodiny, kým dorazí k Voyageru 1, a ďalších 22,5 hodiny, kým sa vráti späť.

voyager 2 Čítajte aj Sonda Voyager 1 pre poruchu vysiela nezmyselné údaje. Oprava môže trvať týždne

Sonda Voyager 1 je najvzdialenejším ľudským objektom vo vesmíre. Spolu so sondou Voyager 2 bola vyslaná v roku 1977, pôvodne mali obe preskúmať štyri plynné obry našej Slnečnej sústavy – Jupiter, Saturn, Urán a Neptún. Podarilo sa im ale pokračovať ešte ďalej a teraz sú za vonkajšou hranicou heliosféry v medzihviezdnom priestore.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #sonda voyager #astronómovia