Astronómovia objavili najjasnejší objekt vo vesmíre. Kvazar poháňa čierna diera, ktorá pohltí jednu hviezdu denne

Astronómovia objavili neuveriteľne jasný kvazar, ktorý je zrejme najjasnejším objektom vo vesmíre. Rekordér s čiernou dierou v srdci, ktorý žiari tak oslnivo ako 500 biliónov Sĺnk, sa pritom dlhé roky skrýval všetkým priamo na očiach, napísala agentúra AP.

01.03.2024 10:00
kvazar, J0529-4351 Foto:
Jasné jadro J0529-4351 poháňa supermasívna čierna diera. Na snímke vizualizácia kvazaru.
debata (6)

Kým na snímkach kvazar pripomína obyčajnú bodku, v skutočnosti sa podľa astronómov bude jednať o dosť búrlivé miesto. Rotujúci plyn a ďalšia hmota z hviezd, ktoré do seba vťahuje čierna diera, pripomínajú veľkolepý kozmický hurikán.

„Tento kvazar je tým najdivokejším miestom v známom vesmíre,“ uviedol vedúci autor štúdie zverejnenej v odbornom časopise Nature Astronómy Christian Wolf.

Astronómovia s pomocou nových pozorovaní a počítačových modelov zistili, že kvazar za rok pohltí ekvivalent 370 Sĺnk – teda zhruba jedno za deň. „Ide o najrýchlejšie rastúcu doteraz objavenú čiernu dieru,“ uviedol Wolf, ktorý pôsobí na Austrálskej národnej univerzite (ANU).

Kvazar, pomenovaný J0529–4351, je od Zeme vzdialený 12 miliárd svetelných rokov. Európske južné observatórium (ESO) ho zbadalo už v roku 1980, no vtedy sa predpokladalo, že ide o hviezdu. Ako kvazar – extrémne jasné a vzdialené teleso živené čiernou dierou – ho odborníci klasifikovali až v minulom roku, a to na základe pozorovania z observatória z Austrálie a čilskej púšte Atacama.

„Prekvapilo nás, že až doteraz bol skrytý, keď už poznáme zhruba milión menej zaujímavých kvazarov. Doslova na nás celý čas pozeral,“ uviedol spoluautor štúdie a Wolfov kolega z ANU Christopher Onken.

GN-z11, galaxia, vesmír, veľký voz, veľká medvedica Čítajte viac Webbov teleskop objavil najstaršiu známu čiernu dieru
6 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #astronómovia #čierna diera