S odhaľovaním rakoviny pomôžu aj zubári

Vedci stále pracujú na nových možnostiach, ako čo najpresnejšie a najskôr odhaliť rakovinu prsníka, ktorá postihuje čoraz viac žien. Najnovšie navrhujú, aby sa rakovina testovala aj u zubárov a praktických lekárov. Vhodným materiálom na zistenie choroby sú totiž aj sliny.

26.03.2007 14:20
Rakovina prsníka Foto:
Rakovina prsníka
debata

Mnoho ženských životov by sa podarilo zachrániť, ak by sa ochorenie podarilo diagnostikovať čo najskôr. Skorú diagnostiku by podporilo, ak by existovalo viac a jednoduchých možností, ako ju vykonať.

Počet chorých na rakovinu prsníka každým rokom rastie a stále veľa prípadov sa končí úmrtím pacientky. Podľa Americkej spoločnosti pre rakovinu jej podľahne približne každá piata pacientka.

Sebastian Paige a Charles Streckfus z Akadémie všeobecného zubárstva navrhujú, aby sa na diagnostiku používali sliny. Informovali o tom v štúdii zverejnenej v najnovšom vydaní žurnálu General Dentistry.

Vedci zistili, že bielkoviny, ktoré sa nachádzajú v slinách, by mohli pomôcť pri diagnóze, liečbe a následnej starostlivosti o pacientky s týmto závažným nádorovým ochorením. Preto sú zubári výborní kandidáti na zber a vyhodnocovanie vzoriek slín.

„Mnoho ľudí navštevuje zubára častejšie ako praktického lekára. Z tohto pohľadu sa využitie slín javí ako logické,“ uviedla v štúdii Paula Jonesová, viceprezidentka akadémie.

Testovanie slín má oproti testovaniu krvi navyše niekoľko výhod. Sliny sú čistá bezfarebná tekutina, kým krv mení farbu, čo môže ovplyvniť výsledok testov. Na odobratie slín nie sú potrebné žiadne injekcie, proces je rýchlejší a pacient pri ich odoberaní necíti žiadnu bolesť.

Metódu testovania slín ešte musia schváliť regulačné orgány. Ak ju povolia, budú môcť lekári a zubári spolupracovať pri skorom odhaľovaní rakoviny prsníka.

Jonesová však upozorňuje, že táto metóda nenahradí pravidelné testovanie krvi a snímanie mamografom. „Bude to však prvá obranná línia žien,“ uviedla Jonesová.

debata chyba