Skrýva kakao liek na smrteľné ochorenia?

Profesor Norman Hollenberg je po rokoch strávených skúmaním účinkov kakaa na ľudí v Paname presvedčený, že určitá látka nachádzajúca sa v kakau môže mať pre zdravie verejnosti ešte väčší význam ako napríklad penicilín.

11.04.2007 08:00
Čokoláda Kakao Foto:
Čokoláda - ilustračné foto
debata

Hollenberga z Harvardskej lekárskej školy zaujalo, že najčastejšie smrteľné ochorenia obyvateľov vyspelých krajín sa tu objavujú u menej ako desiatich percent ľudí. Patrí medzi ne mŕtvica, zlyhanie srdca, rakovina a cukrovka. Samozrejme, hneď si všimol, že miestni obyvatelia sú náruživí milovníci kakaových nápojov. Za týždeň dokážu vypiť až 40 šálok kakaa.

„Ak sa naše pozorovania v budúcnosti potvrdia, môžme bez preháňania povedať, že stojíme pred jedným z najdôležitejších zistení v histórii medicíny,“ vyhlásil profesor v štúdii, ktorú zverejnil žurnál Chemistry & Industry. Podľa Hollenbergových zistení je kakao veľmi bohaté na látku epicatechín.

„Súhlasím, že penicilín a anestézia sú ohromne dôležité. Ale epicatechín by nás mohol zbaviť štyroch z piatich najčastejších ochorení v západnom svete,“ povedal Hollenber. Dokonca tvrdí, že epicatechín je taký dôležitý, že by sa mal považovať za vitamín. Okrem kakaa sa nachádza aj v čaji, víne, horkej čokoláde a v niektorom ovocí a zelenine.

„Spojivo medzi diétou bohatou na epicatechín a nízkym rizikom smrteľných ochorení je také silné, že by si zaslúžilo ďalší výskum. Môže to byť aj tak, že epidémia týchto ochorení je dôsledkom nízkeho prísunu epicatechínu,“ myslí si odborník na výživu Daniel Fabricant. Treba však dodať, že epicatechín má horkú chuť, preto sa z väčšiny bežných výrobkov obsahujúcich kakao odstraňuje.

debata chyba